önkontroll

2021.02.17. 17:30

Elkezdődött a böjt, mutatjuk, mire figyeljen

Az évkör rendjében a magyar hagyományok szerint két hosszabb böjti időszak szerepelt a családok életében. A karácsonyt megelőző kisböjt és a húsvét előtti, negyvennapos nagyböjt. Utóbbi él talán napjainkban jobban a köztudatban. A keresztény egyházak Krisztus születéséhez vagy halálához kötik a böjtöt, ám a szokások ennél jóval régebbi időkre nyúlnak vissza.

Turbéki Bernadett

Bulgur, vörös lencse, saláta és búzasikérből készült, húsnak látszó szejtánkocka. Ezeket a növényi étrendben nagy szerepet játszó élelmiszereket rakta tányérra Galló-Varga Zsuzsa, aki táplálkozása megváltoztatásának köszönheti egészségét.

– Egy komoly egészségügyi kihívással kellett szembenéznem, amelynek az orvosok sem találták meg a valódi okát. Íriszdiagnosztikán azonban kiderült, hogy az állati fehérjét nem megfelelően bontja a szervezetem – mesélte, mi indította el a változás útján.

– Azt éreztem, hogy fellélegeztem, újjászülettem. Hétről hétre egyre jobb eredményeket produkáltam a vizsgálatokon – mondta. – A mai társadalom táplálkozásában is látszik, mennyire elszakadtunk a természettől. Pedig célszerű volna a természet rendje szerint táplálkozni. Ezen kívül túl sok fehérjét fogyasztunk, pedig az elvárosiasodott életmódunk ezt nem kívánja meg – mondta Zsuzsa. Felidézte a régi korok szokásait, amelyben ugyan szalonnát ettek reggelire, ám a napi kaszálással és egyéb fizikai munkával energiává alakították a nehezebb ételeket.

– Mindennek meg volt az ideje. Télen zsírosabban étkeztek, tavasszal, a kikelettel megtisztították a szervezetüket. A negyvennapos böjt azért jó, mert sejtszinten frissülünk fel. Nemcsak testileg, hanem lelkileg is megújulhatunk, miközben önfegyelmet, önkontrollt és mértékletességet gyakorlunk magunkon, és ez fontosabb, mint maga a fogyás – mondta Zsuzsa, aki a hétköznapok során az ajurvédikus, egy ötezer évre visszanyúló élettudományos táplálkozást követi.

– Sokak számára ez a lemondásokkal teli étkezési forma már maga a böjt lenne, ám én is le tudok mondani nyalánkságokról – mondta Galló-Varga Zsuzsa, akinek életmódjában a természet körforgása, rendje adja az alapokat.

A pénzköltésben is tarthatunk szünetet

Ahogy életmódunk megváltozott, a böjt is új értelmet nyert a társadalomban. – A böjtnek csak úgy álljunk neki, ha egy önzetlen felajánlást teszünk. Nem szabad erőltetni, fontos a fokozatosság. Nem csak táplálkozással kapcsolatosan böjtölhetünk: tarthatunk egy kis digitális csendet is, negyven napig mellőzhetjük a felesleges kiadásokat, vagy a fokozatosságot betartva beiktathatjuk a rendszeres testmozgást a napjainkba. De már az is jó, ha reggelente megiszunk három deci citromos, langyos vizet, ami nagyon jól méregtelenít – mondta, aki jóga-oktatóként mindezt fontosnak tartja. Kiemelte annak jelentőségét is, hogy ha ismerjük saját szervezetünk működését, figyelünk annak változásaira, könnyebb a táplálkozás segítségével megteremteni egészségünket.

Fotó: Muzslay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában