Itt a szezon

2023.02.25. 15:28

Megyeszerte utoljára visítottak ma reggel a disznók

Disznót vágtak a hétvégén a Deseda Tájvédelméért és Fejlesztéséért Egyesület tagjai. Idén második alkalommal szervezték meg a találkozót, ahol sok-sok finomság készült. Mernyén és Balatonszárszón sem maradtak hurka-kolbász nélkül a helyi lakosok.

Góz Lilla

Fotó: Lang R.

Kora reggel Fészerlakról érkezett a százhúsz kilós disznó a Desedára, majd a Hattyú utcában kezdődött meg az állat feldolgozása. – A hátsó sonkát szedjük épp szét, lesz belőle kolbásznak és hurkának való, a hagyományos fűszerekre esküszünk, mást nem teszünk bele – mondta el Reichert Tibor. – Én bárdudvarnoki voltam, egy évben legalább kétszer vágtunk disznót, ma már egyre kevesebb helyen foglalkoznak ezzel, inkább megveszik a húst a boltban – mondta el Tóth József, miközben segített a feldolgozásban.

A barátságtalan februári idő ellenére a hangulatra nem lehetett panasz. 
Fotós: Lang Róbert

 Az esős idő miatt sátrakat állítottak fel és a hurka, kolbász töltésére a garázs biztosított helyet. – Mindig szívesen jövünk ezek a rendezvényekre, nagyon jó a hangulat, ebédkor vagyunk a legtöbben – mondta mosolyogva Kis Istvánné. Velk Jánosné két tálca süteménnyel érkezett, a gesztenyés szívecskéket és az almás-meggyes-cseresznyét finomságot hamar elkapkodták. Nagyon szeret kertészkedni, a gyümölcsök mellett sok zöldséget termel vegyszermentesen. Készített kajszi-és meggylikőrt is, amelyből kóstolót is hozott. Rozika néni nem egy disznóvágáson vett részt eddigi életében. – Nagyon szerettem a bélpucolást, a hokedlin kikotortam, kimostam, felfújtam és kész is volt – mesélte a szépkorú asszony. 

Nem vetik meg a munkát. 
Fotós: Lang R.

Dávid János, a  Deseda Tájvédelméért és Fejlesztéséért Egyesület elnöke elmondta: fontosnak tartják, hogy szervezzenek közösségi programokat az itt élőknek. – Összeszokottan működik a társaság, ebédre orjacsontból húslevest készítettünk, de sül már a kemencében a pecsenye és rotyog a pörkölt is – mutatta Dávid János. Hozzátette: legközelebb májusfa kitáncoláskor sütnek hurkát, kolbászt és utóbbiból füstölni is fog, lehet, hogy lesz kocsonya is, mint tavaly. Örömmel mondta el, hogy a közösségi programok mellett idén infrastrukturális beruházással is elkészülnek. Hamarosan 8,2 kilométer hosszan 336 telekhez kötik be az ivóvizet.

 

Mulatoztak és disznót vágtak

Nem csak a Desedán, hanem Somogy több településén is disznóvágást tartottak. Balatonszárszón bárki kivehette a részét a pucolásban, darabolásban, töltésben. A gyerekeket népi játékokkal várták, a felnőtteknek Babodi László tangóharmonikás zenélt. Sokan szívesen nótáztak munka közben. Este pedig bállal összekötött disznótorost szerveznek. Mernyén harmadik alkalommal szerveztek a hétvégén farsangi disznóvágást. A testvértelepülés,  csíkkarcfalvai vendégek jóvoltából a tradicionális erdélyi ízek is megjelennek a tányérokon. A legötletesebb jelmezekért ajándék is járt. 
 

 

Címkék#Toponár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában