Válogatás

2024.03.23. 10:30

A hét süteménye: a húsvéti kalács

Az otthonhoz mindenki hangulatokat, illatokat köt. Ilyen karácsonykor a mézeskalács, húsvétkor pedig a foszlós kalács illata. Nyilván a nagymama receptjeit nem lehet lemásolni, de mi most segítünk, hogy egy próbát tehessen mindenki. Válogattunk a legjobb kalácsreceptek közül, legyen az édes vagy sós, itt mindent megtalálsz a húsvéti kalácshoz.

Koszorus Rita

Nagyon guszta!

Forrás: Mindmegette

HÚSVÉTI FONOTT KALÁCS

HOZZÁVALÓK
A tészához:
60dkg    liszt    
7dkg    vaj    
3dkg    friss élesztő (vagy 7 g szárított)    
1mk    só    
1mk    cukor    
4dl    tej    
2db    tojássárgája    
A nyújtáshoz:
liszt    
A tepsi kikenéséhez:
vaj    
A tetejére:
1ek    tej    
1db    tojássárgája    

ELKÉSZÍTÉS

  • A húsvéti fonott kalács elkészítéséhez egy mély tálban elmorzsolunk 3 evőkanálnyi lisztet a vajjal. Ezután beleszórjuk az élesztőt és a cukrot. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzákeverjük a tojássárgájákat, majd a lisztes keverékre öntjük, és hozzáadjuk a sót.
  • A maradék lisztet hozzászitáljuk, és a konyhagép dagasztókarjával lágy tésztává dolgozzuk. Ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adhatunk még hozzá.
  • A tésztából cipót formálunk, egy mély, belisztezett tálba vagy kelesztőtálba fektetjük, és 40 percig kelni hagyjuk. Ezalatt a duplájára nő.
  • Egy gyúrólapot belisztezünk, és a megkelt kalácstésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, a szárakat – mint egy copfot – befonjuk.
  • A fonott kalácsot vajjal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha megkelt újra, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és a 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük (légkeveréses sütőben 180 fokon).
  • Ezután kivesszük a sütőből, a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd visszatoljuk, és további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.

SÓS FONOTT KALÁCS, AHOGY SZABI A PÉK KÉSZÍTI

HOZZÁVALÓK
1dl    víz    
1.5dl    tej    
1.5dkg    friss élesztő    
1db    tojás    
55dkg    liszt (BL55)    
2.5dkg    cukor    
8g    tengeri só + a szóráshoz    
12dkg    puha vaj    

ELKÉSZÍTÉS:

  • A vizet, a tejet és az élesztőt elkevertetjük a tojással a dagasztó üstben. Hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a sót, majd két percet dagasztjuk közepes fokozaton.
  • Hozzá csipkedjük a vajat, amivel nagy fokozaton dagasztjuk ki a tésztát kb. 5 perc alatt. Ha a tészta feltapad, kaparjuk le az üst faláról. Borítsuk a lisztezett konyhapultra vagy deszkára, és lefedve 45 percet pihentessük.
  • 10 részre vágjuk a tésztát, majd gömbölyítjük, és 15 percet ismét pihentetjük letakarva.
  • A gombócokból egyenes, kb. 25 centis tésztaszálat sodrunk, és megfonjuk. Egymás mellé teszünk 5-5 kalácsot, 1-1 centi hézagokat hagyva köztük, hogy süléskor összenőjenek. Letojásozzuk a tetejüket és 35-40 percet kelesztjük.
  • A sütőt felkapcsoljuk 195 fokra. A megkelt kalácsokat ismét átkenjük a tojással, megszórjuk a nagyszemű sóval, majd betoljuk a forró sütőbe és 20-22 perc alatt szép pirosra sütjük.
    NÉZD MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÍTI SZABI A PÉK A SÓS FONOTT KALÁCSOT:
     

CSOKOLÁDÉPUDINGOS KALÁCS

HOZZÁVALÓK
A tésztához:
2.5 dkg    élesztő    
5 dkg    kristálycukor    
2.5 dl    tej    
50 dkg    liszt    
1.5 ek    étolaj    
só    
2 darab    tojásfehérje    
A krémhez:
3.5 dl    tej    
2 csom    csokoládés pudingpor    
1 csom    vaníliás cukor    
10 dkg    kristálycukor    
12.5 dkg    margarin    
A tetejére:
1 darab    tojás

ELKÉSZÍTÉS

  • Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszttel összekeverjük a cukrot, az étolajat. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt és a többi tejjel jól kidagasztjuk. Utoljára pedig hozzáadjuk az egy csipet sóval felvert tojáshabot. Duplájára kelesztjük.
  • Közben elkészítjük a krémet. A tejben elkeverjük a pudingport, a cukrokat és felfőzzük. Még melegen hozzákeverjük a margarint is. Kihűtjük.
  • A megkelt tésztát átgyúrjuk, 4 részre vágjuk. Egyenként vékonyra kinyújtjuk. A krémet 4 felé osztjuk. A tésztalapokat megkenjük vele. Feltekerjük, mint a bejglit. 2 darabot összefonunk.
  • Sütőpapírral bélelt 23x34 cm-es tepsibe tesszük. A tetejét 1 kisebb, felvert tojással lekenjük. 190 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. 

MEDVEHAGYMÁS FONOTT KALÁCS

HOZZÁVALÓK
3 dl    tej    
8 g    cukor    
25 dkg    liszt    
2.5 dkg    élesztő    
25 dkg    finomliszt    
25 dkg    teljes kiőrlésű liszt    
2 db    tojás    
1 dkg    só    
5 dkg    mangalicazsír    
1 csok    medvehagyma    
5 dkg    reszelt parmezán    
olaj    
3 dkg    szezámmag

ELKÉSZÍTÉS

  • A tejben elkeverjük a cukrot, és 1 tk teljes kiőrlésű liszttel megszórjuk a tetejét, és kb. 10 perc alatt az élesztőt felfuttatjuk benne. Akkor jó, ha már repedezik a teteje.
  • A finomlisztet (BL55) egy tálba szitáljuk, a teljes kiőrlésű lisztet hozzáadjuk, beleütünk 1 tojást, beletesszük a sót, és lassan összedagasztjuk.
  • Az összeállt tésztához hozzáadjuk a zsírt, majd ezzel is simára dagasztjuk.
  • Az apróra vágott medvehagymát és a parmezánt hozzáadjuk, és hozzágyúrjuk a tésztához (ha géppel csináljuk, lassú fordulaton tegyük).
  • A kész tésztát egy kiolajozott tálba tesszük, és huzatmentes helyen, letakarva 45 percig pihentetjük. Nem baj, ha lágynak tűnik, a teljes kiőrlésű búza be fogja szívni a nedvességet.
  • Ebből a mennyiségből 90 deka tészta lesz, amit 12 darabra szedünk (kb. 75 gramm/darab) és kigömbölyítjük, majd 15 percig letakarva pihentetjük.
  • A tésztából 25 centis rudakat sodrunk, majd 2 kalácsot fonunk hatos fonással.
  • A maradék tojást villával elhabarjuk, a kalácsokat lekenjük, szezámmaggal meghintjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 195 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
    NÉZD MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÜL A MEDVEHAGYMÁS FONOTT KALÁCS:

OSTOROS KALÁCS, AHOGY SZABI A PÉK KÉSZÍTI

HOZZÁVALÓK
70 dkg    liszt    
2.5 dl    tej    
2 db    tojás    
2 db    tojássárgája    
10 dkg    vaj    
12 dkg    cukor    
2.5 dkg    friss élesztő    
0.8 dkg    só    
A kenéshez:
1 db    tojás    
1 ek    tej    
A tetejére:
3 dkg    szeletelt mandula    
A töltelékhez:
50 dkg    ricotta    
20 dkg    aszalt meggy    
1 db    lime héja    
5 dkg    porcukor    
1 db    tojássárgája    
1 tk    vaníliakivonat

ELKÉSZÍTÉS

  • Az ostoros kalács tésztájához a tejet a tojással és a tojássárgákkal összekeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Beleszórjuk a cukrot, a lisztet, végül a sót és lassan dagasztani kezdjük.
  • 3 perc után hozzáadjuk a vajkockákat és 4-5 perces gyors dagasztásra váltunk.
  • Az elkészült tésztát gömbölyítjük, és egy kiolajozott tálban letakarva pihentetjük 45 percet.
  • 3 darab 11x25 cm-es pástétomformát gazdagon kivajazunk és félretesszük.
  • A töltelék hozzávalóit egy tálban összekeverjük és betesszük a hűtőbe. (Ezt előző este érdemes előkészíteni, hogy jól összeérjen a töltelék.)
  • 9 egyenlő részre szedjük a tésztát, gömbölyítjük és letakarva pihentetjük a pulton. 
  • Téglalapokra nyújtjuk a tésztadarabokat, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és hármas fonással megfonjuk mindhárom kalácsot.
  • A kalácsokat letojásozzuk, és 45 percet kelesztjük őket, fedetlenül.
  • Közben előmelegítjük a sütőt 190°C-ra. A megkelt kalácsokat újra letojásozzuk, és nagyjából 32 perc alatt (alsó-felső sütési módban) készre sütjük.
    NÉZZÉTEK MEG, HOGYAN KÉSZÜL SZABI ZSENIÁLIS OSTOROS KALÁCSA:

NUTELLÁS KALÁCS EGYSZERŰEN (KELESZTÉS NÉLKÜL)

HOZZÁVALÓK
1 csom    konyhakész pizzatészta    
liszt    
20 dkg    mogyorókrém    
porcukor (a szóráshoz)

ELKÉSZÍTÉS

  • A kitekert tésztát enyhén lisztezett deszkára helyezzük, és óvatosan rásimítjuk a mogyorókrémet. Feltekerjük a tésztát, majd hosszában félbevágjuk. Összetekerjük a két részt, végül összenyomkodjuk a végeket.
  • A csokis fonottast sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és 210 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Felszeletelve, egy kevés porcukorral meghintve kínáljuk.
  • Szuper alternatíva húsvétra, ha idén nincs időnk kelt tésztás fonott kalácsot sütni. 

 

HÚSVÉTI TÚRÓS KALÁCS

HOZZÁVALÓK
A kalácshoz:
50 dkg    liszt    
5 dkg    vaj    
6 dkg    cukor    
5 dkg    élesztő    
csipet só    
2 db    tojás    
1 dl    víz    
A töltelékhez:
25 dkg    túró    
20 dkg    porcukor    
1 dl    tejföl    
A tetejére:
1 db    tojás    

ELKÉSZÍTÉS

  • A cukrot és az élesztőt elkeverjük a langyos tejben, majd felfutattjuk.
  • A lisztet dagasztótálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Belemorzsoljuk a vajat, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, végül a vizet, és kb. 10 perc alatt jól összedolgozzuk. Langyos helyen 1 órán át kelesztjük.
  • A sütőt 150 fokra előmelegítjük.
  • A töltelékhez villával összetörjük a t, belekeverjük a cukrot, a tejfölt és a reszelt citromhéjat. Jól összedolgozzuk.
  • A megkelt tésztából 3 cipót formázunk. Vékonyra nyújtjuk mindhármat, és elosztjuk rajtuk a s tölteléket. Egyenletesen elkenegetjük, majd feltekerjük, mint a bejglit. Az így kapott tekercseket hármas fonással összefonjuk. Lekenjük a tetejét a felvert tojással.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, betoljuk az előmelegített sütőbe, majd 180 fokra emeljük a hőmérsékletet, és szép pirosra sütjük.

Forrás: mindmegette.hu 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában