2024.03.30. 10:30
A hét süteménye: répatorta
Egy olyan édességet hoztunk, aminek még a húsvéti nyúl is örülne és viszonylag könnyen elkészíthető. Bevált receptünket mindenki ajánljuk, aki nem szerete egész nap a konyhában ácsorogni, de valami különlegesen finomat készítene húsvétra.
Forrás: Mindmegette.hu
HOZZÁVALÓK
A tortához:
10 dkg dió + a szóráshoz
35 dkg sárgarépa
14 dkg liszt
14 dkg rétesliszt
2 tk sütőpor
1 tk fahéj
1 csipet só
4 db tojás
30 dkg barna cukor
2 tk vaníliás cukor
1.5 dl napraforgóolaj
vaj
A krémhez:
5 dkg vaj
25 dkg krém sajt (Mascarpone)
1 rúd vanília kikapart belseje
1 db citrom reszelt héja
20 dkg porcukor
ELKÉSZÍTÉS
- A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd amikor már kellően illatozik, deszkára halmozzuk, és durvára vágjuk. A répát megpucoljuk, lereszeljük.
- Egy mély tálba öntjük a liszteket, hozzákeverjük a sütőport, a fahéjat és a sót.
- Habosra verjük a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük az olajat. Hozzáöntjük a lisztes keveréket, és alaposan összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett reszelt sárgarépát és a pirított diót.
- Alaposan összeforgatjuk, majd kivajazott tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A répatortát kihűtjük, majd hosszában félbevágjuk.
- A nem túl hideg vajat a krémtal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vanília kikapart belsejét, a citrom lereszelt héját és a porcukrot. Alaposan elkeverjük.
- A mascarponés krémmel megkenjük a torta alsó részét. Rátesszük a tetejét, és körbekenjük a maradék krémmel. Néhány órára a hűtőben tesszük. Dióval megszórva kínáljuk.
Forrás: Mindmegette