otthonvédelem

2019.02.27. 14:00

Visszavásárolhatják ingatlanjaikat az eszközkezelő ügyfelei

A bankok által elvett otthonukat visszavásárolhatják a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. ügyfelei: Somogyban összesen 1303-an kapnak értesítőt, s 60 napon belül kell válaszolni a levélre.

Harsányi Miklós

– A NET Programnak köszönhetően több mint 36 ezer otthont tudtunk megvédeni és mintegy 154 ezer ember menekült meg úgy a több milliós hiteltartozástól, hogy továbbra is az otthonában maradhatott – közölte lapunkkal a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs osztálya. – A decemberben elfogadott törvényjavaslat lehetővé tette, hogy a programban résztvevő érintettek rendkívül kedvező feltételek mellett visszavásárolják ingatlanukat, így a bérlők ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi otthonuknak.

Gulyás Árpád, a SKIK alelnöke rámutatott: a saját megtakarításon kívül nyilván egyesek családi, baráti anyagi segítségben reménykednek, ám a visszafizetéshez középtávon is kiszámítható jövedelemmel szükséges rendelkezni.

– Szerintem jó lehetőségről van szó, ismerőseim közül két család is igénybe akarja venni – mondta Boldizsár Edit, a kaposvári Boldizsár Bt üzletvezetője. – A párok az utóbbi időben kifejezetten erre gyűjtöttek, s egy összegben szeretnék visszavásárolni az otthonukat. S akiknek nincs elég pénzük, azok részben hitelből pótolhatják a hiányzó részt.

A Nemzeti Eszközkezelő március 31-ig minden érintettnek megküldi azt a tájékoztató levelet, amely személyre szólóan tartalmazza az adott ingatlanra vonatkozó kedvezményes visszavásárlás feltételeit. Az ügyfeleknek a kézhezvételtől számított 60 napon belül kell nyilatkozni arról, hogy melyik konstrukciót választják: egy összegben visszavásárolják az ingatlant, részletfizetés útján vásárolják vissza, illetve továbbra is bérlők maradnak. A vételár megegyezik a NET Zrt. által az ingatlanért fizetett korábbi vételárral, csökkentve a bérlő által tavaly december 31-ig megfizetett lakbér összegével.

Nem számítanak fel kamatot

Egyösszegű vásárlás esetén a vételár – jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett – további kedvezménnyel csökkenthető. Ha az ingatlan Budapesten, a fővárosi agglomterációban vagy megyei jogú városban helyezkedik el, a kedvezmény mértéke 15 százalék, más vidéki városban 25, míg egyéb településen 35 százalék. Az egy összegű kedvezményes ajánlattal a bérlők hozzátartozói is élhetnek.

Részletvétel választásánál a havi részlet összegének meghatározása során a jelenlegi bérleti díj összegét veszik alapul – ez átlagosan 11 160 forint – azzal, hogy a részletek megfizetésének határideje nem haladhatja meg a 360 hónapot. A sajtóosztály azt is közölte: az ingatlan visszavásárlását tovább segítik, hogy kamat felszámítására nem kerül sor, a tulajdonszerzés kapcsán felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában