Helyi gazdaság

2023.07.03. 19:18

Piaci alapú, kedvezményes Zöld Lakáshitelt indított az OTP Bank

Az OTP Bank az ügyfelek változó igényeire reagálva alakította ki az új lakáshitel termékét, amelyet új ingatlan vásárlásán és építésén túl meglévő otthonuk energetikai korszerűsítésére is felhasználhatnak. Az OTP bank közleménye szerint a hitelhez állami támogatás nem kapcsolódik, de az OTP Bank már az indulástól kezdve zöld kamatkedvezményt és az azzal járó alacsonyabb törlesztőrészleteket biztosít ügyfeleinek. A cél az, hogy az igénylők alacsonyabb költségekkel valósíthassák meg a zöldebb, fenntartható jövőt szolgáló ingatlan céljaikat.

Sonline.hu

 A zöld szemlélet ma már egyre fontosabb az ingatlanpiacon, térnyerését a józan számítások, a piaci kényszerek, az emelkedő rezsiköltségek is támogatják. A folyamatokról átfogó képet nyújtó legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép1 egyértelműen kimutatta, hogy már most is növekszik a kereslet az energiahatékony ingatlanokra, a jövőben a tendencia erősödése várható. A Lechner Tudásközpontnál hozzáférhető, az épületek energetikai tanúsítványait gyűjtő nyilvános – az újépítésű, valamint az értékesítésre szánt használt lakások energetikai tulajdonságairól, fogyasztásáról tájékoztató – adatbázisból kiderül, hogy 2016 óta (2023. április 14-gyel záródóan) a lakóépületekre kiadott 1,053 millió energetikai tanúsítvány 29,6 százaléka HH, azaz gyenge vagy annál is rosszabb besorolású. Ami azt jelenti, hogy ezek energetikai hatékonysága legalább háromszor gyengébb, mint a ma korszerűnek tartott, úgynevezett „közel nulla energiaigényű” („BB” vagy magasabb energetikai osztályú) otthonoké. Az utóbbi követelményt pedig csupán a vizsgált ingatlanok 4,6 százaléka teljesíti.

Erősödő elvárás a fenntarthatóság biztosítása

Azt, hogy a keresletre már most hatással van a zöld szemlélet, jól mutatja, hogy ebben az adatbázisban a tavalyi év utolsó harmadában jelentősen megváltozott az energetikai tanúsítványok és ezzel együtt az értékesített lakások körének összetétele. Míg 2022 első kilenc hónapjában 10,8 százalék volt a legalább BB minősítésű kiadott tanúsítványok aránya, az utolsó negyedévben – amikor már érvényesült a rezsiköltségek emelkedésnek hatása – ez 18,8 százalékra ment fel.

Az energiahatékonyság és rezsiköltségek szerepének felértékelődését támasztja alá az is, hogy az OTP Bank és az otpotthon.hu közös kutatásában2 a válaszadók kétharmada fontosnak tartotta, hogy energiahatékony legyen egy ingatlan (ebből egyharmad szerint ez nagyon fontos szempont). Mindössze tízből egy válaszadó mondta, hogy nem figyel oda különösebben erre a kérdésre ingatlankeresésnél.

Az OTP Csoport kiemelt célja, hogy vezető szerepet töltsön be az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra való átállás finanszírozásában és a fenntartható jövő építésében. A július 3-tól elérhető Zöld Lakáshitel terméket a piaci változásokra és az ügyfelek igényeire reagálva alakították ki a bank szakemberei, futamideje minimum 11, maximum 30 év, a legmagasabb összege pedig 130 millió forint. A hitel folyósításához megszabott energetikai követelmények teljesítésére az ügyfelek 24 hónapot kapnak, szükség esetén pedig halasztást is kérhetnek. A Zöld Lakáshitel kombinálható az OTP Bank úgynevezett Évnyerő és az egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatásával is.

„Zöld Lakáshitel konstrukciónknál, az ügyfeleinkben bízva már a megvásárolni, felépíteni vagy korszerűsíteni kívánt ingatlanokkal kapcsolatos energetikai elvárások teljesülése előtt biztosítjuk számukra a zöld kamatkedvezményt, ezzel együtt az alacsonyabb törlesztőrészleteket. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már a hitelcél megvalósulása előtt előfinanszírozzuk a fenntarthatóságot szolgáló

ingatlanbefektetésüket” – mondta Kasziba Erika az OTP Bank lakáshitelek üzletfejlesztésért felelős szakmai vezetője.

Az OTP Bank Zöld Lakáshitelhez kapcsolódó feltételek, energetikai elvárások a következők:

Új ingatlan vásárlása vagy építése esetén: a lakóingatlan összesített energiaigénye legfeljebb 80 kWh/m²/év, továbbá „BB” (azaz közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő) vagy annál jobb energetikai besorolással rendelkezik.

Meglévő ingatlan korszerűsítés esetén: „BB” energetikai besorolás és 80 kWh/m2/év primer energiaigény vagy legalább 30 százalékos javulás a primer energiaigényben. „Ügyfeleinket arra bíztatjuk, hogy első lépésként energetikai szekértő segítségével mérjék fel ingatlanuk jelenlegi állapotát és kérjenek javaslatot a legalább 30 százalékos javulást biztosító munkálatokra” – tette hozzá Kasziba Erika.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában