Bolti árak

2023.08.17. 06:53

Még sokat matekoznak a családok a bevásárlás előtt

A tojáson és a tésztán kívül augusztusban a sajt és a kávé ára is csökkent az egyik nagy somogyi élelmiszer-kereskedelmi üzletláncnál, ám a vásárlók egy része a legfrissebb akciókat böngészi. A mérséklődő (júliusban 17,6 százalékos) infláció még óvatossá teszi a kosarak telepakolását.

Harsányi Miklós

Spagettit készítek a kislányomnak, két csomag alapport vettem a mártáshoz, s ezt a kört egy ötszázasból megúsztam 

– mondta szerdán egy 32 éves nő az egyik kaposvári belvárosi üzletben. – A hivatalos összehasonlító táblázatot is átnéztem, jó néhány termék ára olcsóbb, de azért egy hétvégi bevásárlás igen sokba kerül. 
Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi vezetője elmondta: húsz termékcsoportnál augusztus elsejétől hétről hétre 15 százalékos akciót biztosítanak a vásárlóknak, míg a korábbi árstopos élelmiszerek közül egyes cikkeket szeptember 30-ig a beszerzési ár plusz áfáért értékesítik. A beszállítók állapítják meg az árakat, s ezenfelül saját akciót is hirdet a somogyi vállalat. Boltjaikban vannak olyan árucikkek, amelyek ára nőtt, így egy kiló kristálycukor 259 forint helyett 519 forintba kerül, s a 219 forintos csirke far-hát kilója 315 forintra emelkedett. Számos termék ára ugyanakkora jóval barátságosabb, mint amennyi néhány hete volt. Az egyik UHT-tej litere július közepén még 372 volt, most ugyanaz 241 forintért található a polcon. 
Az egyik 250 grammos kávé ára 1249 forintról 999 forintra csökkent. S azok is jobban járnak, akik most vásárolnak cérnametéltet. A 200 grammos csomagja 515 forint helyett 495 forint, a tojásnál hétfőtől nagyjából kilencszázalékos árcsökkenést tapasztalhatnak a vásárlók. A 10 darabos, M-es változatot 750 forint helyett 683 forintért adjuk. A fehér kenyér kilója 635–769 forint között változik, az ár alapvetően a beszállítóktól függ, a túró vagy tejföl ára lényegében stagnál. 

Meggondolja az ember, miből mit tud főzni otthon. Most különösen nagy luxus a pazarlás.


Hatta József szerint egyes élelmiszerek ára tovább csökkenthet, ám a folyamatot alapvetően befolyásolhatja az újabb gázolajdrágulás, illetve ha az útdíjak emelkednek. 
Gulyás Árpád, a Csurgói Coop Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: sokszor a kiskereskedelmen csattan az ostor. A termelők és a nagykereskedelem fontos szereplői az árképzési láncnak. Üzleteikben bizonyos cikkek ára nőtt az utóbbi hetekben, másokért viszont kevesebbet fizetnek a vásárlók. A trappista sajt kilója másfél hónapon belül 2900 forintról csaknem 2500 forintra mérséklődött, a 1,5 százalékos tej 390 forinttal szemben most 254 forint. 
 

Pál Sándor, nyugdíjas
Révai Lászlóné, pedagógus
Bárány János, nyugdíjas

– Tisztában vagyok azzal, hogy több élelmiszer olcsóbb lett. Nem mindegy, hogy a tej, a kenyér vagy a tojás vásárlásakor alkalmanként néhány száz forintot megtakaríthatunk, hiszen abból a pénzből mást lehet venni. Sok kicsi sokra megy, s egy átlagos háztartásban rengeteg dologra van szükség, így jó, ha a kereskedők akcióznak. 

– Szerencsés vagyok, a kertünkben sok minden megterem. A paprikán, paradicsomon kívül cukorborsó is. A boltba rendszerint csak az alapélelmiszereket szoktam megvásárolni, így a többi között tejet, kenyeret, lisztet. Az utóbbi időben kevesebbe kerül a sajt, a tejföl és legutóbb egész jó áron találtam étolajat, a kétliteres flakont 1100 forintért adták. 
 
– Jó, ha olcsóbb az élelmiszer, mivel erre állandóan szükség van. Szerintem mostanában még inkább megnézik az emberek, hogy mire adják ki a pénzt. A húst, a felvágottat érdemes a szakboltban, hentesnél megvenni, mivel gyakran olcsóbb, mint az áruházakban. A gyümölcsért a piacra jövök, így a szilvát és a barackot is itt fogom megvenni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában