Tangazdaság

2024.03.09. 09:00

Több tízmilliós traktoron tanulják a diákok a földművelést

Nagy értékű erőgépet vásárolt a csurgói Kolping Nagyváthy János Technikum, Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium nemrég.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

Vargáné Nagy Viola az intézmény igazgatója, a fenntartó és az iskola is arra törekszik, hogy folyamatosan fejlessze a képzéshez szükséges feltételeket, ezért is cseréltek le az egyik majdnem húsz éves traktort egy szintre teljesen újra.
– Nagyon kevés üzemórát ment a gép, melyet fenntartói támogatásból sikerült megvásárolnunk – emelte ki Vargáné Nagy Viola.

Várták a diákok, hogy kimehessenek a földekre 
Fotó: Lang Róbert

– Üzemeltetünk egy tangazdaságot, ahol a diákok életszerű körülmények között próbálhatják ki az új járművet, és azt, hogyan kell működtetni egy gazdaságot. Intézményünk 260 hektáron gazdálkodik. Ezek részben alapítványi és állami tulajdonú földek. Amit megtermelünk, azt értékesítjük, a bevételt pedig visszaforgatjuk és folyamatosan fejlesztünk. Csaknem kettőszáz diákunk van, akik mezőgazdasági gépésznek, gépésztechnikusnak és gazdának tanulnak – tette hozzá a Nagyváthy-középiskola igazgatója.
Vargáné Nagy Viola arról is beszélt, hogy az elmúlt tanév végén sikerült felújítani a régi konyha és étkezőépületet. Az új tanműhelyben a pékeknek, cukrászoknak és szakácsoknak alakítottak ki helyiségeket. A középiskola igazgatója elmondta, nem állnak le a fejlesztésekkel. Bő egy hónap múlva a tornacsarnok felújítását kezdik meg. Az épülethez azért kell hozzányúlni, mert egy korábbi viharban a szél felhajtotta a csarnok tetejét. A beruházást vis maior támogatásból és fenntartói segítségből újítják fel. A kivitelezés idején a diákok testnevelésóráit szabadtéren tartják meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában