megyei időjárás

2021.01.13. 07:00

A napsütéses szerdát viharos szél hűti le

Szerda hajnaltól, nyugat felől egyre nagyobb területen támad erősödő ÉNY-i szél és kezd vékonyodni a felhőtakaró. Napközben felszakadozik, lecsökken a felhőzet, kisüt a nap.

sonline

Erős, olykor viharos lökésekkel kísért ÉNY-i szél fúj, ami rontja a hőérzetet, pedig pár fokkal magasabbra emelkedik a hőmérséklet, mint kedden.

Éjszaka eleinte csillagfényes lesz az égbolt. Hajnalban szórványos hószállingózásokat is okozó felhősáv éri el a térséget. Mérséklődik, DNY-ira fordul a szél. Itt, a Dunántúl térségében időszakosan havas- és ónos szitálás is válthatja a hószállingózást.

A jellemző hőmérséklet átlaga:

kedd délután 2,

szerda reggel -1,

szerda délután 4,

csütörtök reggel -2 fok körül alakul.

A hidegfrontra érzékenyeknél jelentkezhetnek tünetek. A migrén megjelenése, a görcskészség fokozódása mellett álmosságérzés jelentkezhet, illetve sűrűbben léphetnek fel légúti megbetegedések, allergiás tünetek is halmozottabban léphetnek fel (forrás: met.hu).

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Csütörtökön újabb hidegfront okoz erős, időnként viharossá fokozódó ÉNY-i szelet. Nyugat felől ismét csökken a felhőzet, ott már csak hózáporok valószínűek, míg a Dunától keltere vastagabb felhőzet és havazások ígérkeznek.

- Péntekre előreláthatólag elhagyja térségünket a front felhőzete. Mérséklődik, de még élénk marad a szél. Hideg, reggel erősen fagyos, napközben is sokfelé fagypont alatti hőmérsékletű, változóan napos idő ígérkezik, de változó vastagságú fátyol, illetve rétegfelhőzettel.

- Hétvégére erős fagyokra és változó vastagságú rétegfelhőzet melletti szűrt napsütésre, néhol tartós ködfelhőzet alatti szürke időre van kilátás. Itt-ott lehet hószállingózás a rétegfelhőzetből.

- Hétfőn érkezhet újabb szórványos hószállingózásokat hozó felhősáv, melyből most a Dunántúl térségére és az északi országrészre valószínűbb kevés hó. Másutt változó vastagságú, szürke rétegfelhőzet mellett elvétve még lehet szűrt napsütés. Nyugaton kissé enyhül, keleten marad a fagyos idő (forrás: eumet.hu).

Ezek is érdekelhetik