Megyei időjárás

2021.12.08. 07:00

A fagyos reggelt kissé melegebb idő váltja

Szerdán a fagyos reggeli órákat követően napközben is +5 fok alatt marad a jellemző hőmérséklet Somogyban.

Sonline

Reggel előfordul párásság, foltokban köd is lehet, majd ezek ritkulnak, zsugorodnak. Többnyire napos idő alakul ki, majd délután a Dunántúlon felhősödő idő várható. Csapadék estig nem valószínű. Nyugaton kissé felélénkül a dél-keleti szél, másutt gyenge marad a légmozgás.

Éjszaka nyugat felől vastagszik a felhőzet, hajnalra a keleti országrész fölött is felhős égbolt a valószínűbb. Éjféltájt a Dunántúl térségében elered. Északon és a középső tájakon havazás, havas eső, ónos eső is előfordulhat vegyesen. Északabbra és a hegyekben valószínűbb a tartós havazás. A Dél-Dunántúlon eső, havas eső a valószínűbb. Hajnalban a nyugatról terjeszkedő csapadékzóna elérheti a Duna vonalát, illetve a középső országrészt. Északon hó, havas eső, délen eső a valószínűbb.

 

 

A jellemző hőmérséklet átlaga:

szerda reggel -3,

szerda délután 4,

csütörtök reggel -1 fok körül alakul.

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Csütörtökre továbbra is jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de mediterrán ciklon csapadékzónája alakítja az időjárást. A bizonytalanság a csapadék eloszlását, mennyiségét és halmazállapotát érinti. Most az a legvalószínűbb, hogy északon és a Dunántúlon nagyrészt havazás, délen, délkeleten eső, míg a köztes tájakon havas eső, hó, eső vegyesen hullhat. Megélénkülő változó irányú, zömmel észak-keleti szél fúj.

- Pénteken fokozatosan kelet felé elhagyja térségünket a ciklon csapadékzónája, mögötte felszakadozik, csökken a felhőzet, a Dunántúlon kisüthet a nap is. Keleten délelőtt gyengül, majd estére ott is mindenütt megszűnik a havazás, havas eső, eső.

- Szombaton újabb mediterrán ciklon érkezése a legvalószínűbb. Napközben még zömében csak felhősödés várható, de délután, este, a déli országrészben lehet vegyes halmazállapotú csapadék is: délnyugaton hó, délkeleten eső a valószínűbb.

- Vasárnapra virradóan a középső és keleti országrészben is eleredhet, miközben viharossá erősödik az északi szél. A csapadék eloszlása, mennyisége, halmazállapota nagyon bizonytalan. Északnyugaton kevéssé valószínű, míg keleten, délkeleten látszik most nagyobb esély vegyes halmazállapotú csapadékra.

- Hétfőn kelet felé vonul a csapadékzóna. Egyre inkább havazás a valószínűbb, de fokozatosan gyengül az intenzitása. Legyengül a szél. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik