Megyei időjárás

2022.01.25. 07:00

Az erősen fagyos reggelt követően néhol kisüthet a nap

Kedden változó vastagságú, szakadozott felhőzet mellett időszakosan süt ki a nap Somogyban.

Sonline

Fotó: Shutterstock

Elszórtan előfordulhat hószállingózás, melyre elsősorban az északkeleti határvidéken van esély, de jelentős mennyiség sehol sem valószínű. Északnyugaton némi enyhülés kezdődik. Éjjel, a Dunántúlon felélénkül a szél. Marad a változó, szakadozott felhőzet. Keleten, a szélcsendes tájakon párásság képződhet. A szeles nyugati tájakon enyhébb lesz a hajnal, másutt a korábbi hajnalokhoz képest mérsékeltebb, közepesen erős fagy várható.

 

 

A jellemző hőmérséklet átlaga:

hétfő délután 1,

kedd reggel -6,

kedd délután 4,

szerda reggel -1 fok körül alakul.

A hazánk fölé több fokkal hűvösebb levegő áramlik, hidegfront jellegű változás várható. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Szerdán, nyugaton élénkebb, másutt gyenge légmozgás ígérkezik. Az ország zömén változó, elvékonyodó felhőzet melletti szűrtebb napsütés a legvalószínűbb. Északkeleten, keleten kialakulhat párásság, illetve tartós rétegfelhőzet. A nyugati országrészben további enyhülésre van kilátás.

- Csütörtökön többnyire felhős ég mellett, az ország középső sávjában élénk, olykor erős NY-i szélre van kilátás. Keleten itt-ott lehet hószállingózás, de jelentős hótól nem kell tartani. A déli országrészben olykor előbújhat a nap.

- Péntekre erősödő ÉNY-i széllel érkező hidegfront várható. A felhőzet várhatóan észak felől felszakadozik és kisüt a nap. Eleinte, elszórtan még előfordulhat hószállingózással, vegyes halmazállapotú szitálással.

- Szombaton, a Dunántúlon várható erős szél, míg kelten legyengül átmenetileg a légmozgás. Nyugaton napsütés a valószínűbb, míg keleten felhősebb idő ígérkezik elvétve hóeséssel, havas esővel.

- Vasárnap, az ország középső sávjában várható erős szél, míg a nyugati és keleti határvidéken mérsékeltebb légmozgás. Előreláthatólag enyhülés érkezik csapadékkal Délelőtt erősen felhős ég mellett nyugaton eső, keleten inkább havazás, havas eső ígérkezik, majd elgyengül várhatóan a csapadék és csökken a felhőzet.

- Hétfőre most - szeles, felhős, viszonylag enyhe idő ígérkezik elszórtan vegyes halmazállapotú csapadékkal. Estétől hideg légtömeg érkezése körvonalazódik. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!