Megyei időjárás

2022.06.29. 07:00

Tovább erősödik a hőség, 35 fokra készülhetünk

Szerdán napközben még melegebb, tikkasztó hőségre kell készülni Somogyban. A maximum hőmérséklet a délkeleti országrészben már itt-ott elérheti a 40 fokot, és az éjszakai lehűlés is egyre kevésbé hoz frissülést.

Sonline

Balatonlellei szabadstrand

Fotó: Lang Róbert

Napos, gomolyfelhősödő időben mérsékelt, időről-időre megélénkülő szél fúj. Az este, illetve éjszaka folyamán, a Nyugat-Dunántúlon erősebb gomolyfelhősödés mellett megnő az esélye záporok, zivatargócok kialakulásának. Heves, felhőszakadással, jéggel kísért vihargócok előfordulásához is kedvezőek lesznek a légköri feltételek.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
kedd délután 33,
szerda reggel 21,
szerda délután 35,
csütörtök reggel 20 fok körül alakul.

Jelenleg fronthatás nem terheli szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Fontos odafigyelni az elvesztett folyadék és az izzadással távozó sók pótlására. Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk kipihenni igazán magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Csütörtökön, pénteken napról napra tovább fokozódik a nagy meleg. Alapvetően napos idő várható, csapadék általában nem hullik, de elvétve előfordulhat egy-egy frissítő záporeső, zivatar. Ezek csak kis területet érinthetnek, az ország legnagyobb részén marad a fokozódó aszály. Csütörtökön reggel, majd az esti órákban, főként északnyugaton alakulhat ki csapadék, míg pénteken az esti időszakban labilizálódik a légkör egy közelgő hidegfront előtt. Még jelentős bizonytalansággal, de ekkor már több helyen pattanhat ki heves zivatargóc.

- Szombaton előreláthatólag egy áthaladó hidegfront alakítja az időjárást szélerősödéssel, átvonuló csapadéksávval, záporokkal, heves zivatargócokkal, majd ismét napsütéssel. Kissé mérséklődhet a forróság, mely elsősorban a nyugati, északnyugati térségben lesz érzékelhető. Jelentős lehűlés nem valószínű, inkább csak az elviselhető tartományba csökken a hőmérséklet. Azonban az előrejelzés bizonytalansága erre az időszakra már nagy.

- Vasárnapra, hétfőre frontmentes, napos, ismét melegedő idő kialakulása körvonalazódik. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!