Helyi időjárás

2022.06.22. 17:22

Újraéled a május 25-i kaposvári jégverés szörnyetege?

Narancssárga riasztást adtak ki megyénk délnyugati részére.

Az országos meteorológiai szolgálat is kiadta a riasztást!

Friss posztjában Kaposvár város polgármestere is azt kéri mindenkitől, hogy "helyezze biztonságba értékeit, készüljön fel a nagy mennyiségű csapadékra, esetleges jégesőre. És ami a legfontosabb: vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!"

 

Az Astromet például azt írja: „A három nappal ezelőtt kiadott előrejelzésű térkép most is megfelelő lesz. Csak egy plusz információval a nagyméretű jég veszélyzónával egészült ki. Tüzetesebben megvizsgálva a kozmikus összetevőket és a last meteomodell futásokat a következő kiegészítő információkat foglaltuk össze szakértőinkkel. A zivatarok az Alpokból érkeznek, de nagy rendszerré hazánkban fognak összeállni. Hazánk az első igazi állomás! Utána jön a Vajdaság, Bánság, Szerbia-kelet, Románia-dél, majd végül a rendszer Bulgáriában csütörtök délután adhatja meg magát.” 

 

Forrás: Astromet


Azt is írják: a rendszerben szupercellák kialakulására lehet számítani nagyméretű jég, viharos szél és felhőszakadás is lehet, mégpedig 30-50 milliméternyi csapadékkal.

A szakértők szerint a kiemelt veszélyzónába tartozik a Balaton nyugati medencéje.  A térképen jelölték a nagyméretű jég előfordulási valószínűségét. Ez akár újra elérheti a 4-5 centimétert is. Borzasztó lehet!

A rendszer 22-23 óra körül alakulhat ki és hajnali 4-5 óra körül hagyja el hazánkat.

Egy jótanács:

 Az autókat és amit csak lehet helyezzünk biztonságba este 20 óráig.


(forrás: astromet)

(forrás: windy.com)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában