Megyei időjárás

2022.12.09. 08:00

A szél hozza az egyre szomorúbb időt Somogyba

Pénteken egy mediterrán ciklon okozhat országszerte borongós, időben és térbe eltérően csapadékos időjárást.

Sonline

Fotó: Claire Fraser Photography

Délelőtt feltámad, a déli és középső országrészben meg is erősödhet a DK-i szél. Elszórtan, de országszerte előfordulnak időszakos, ismétlőd, változó intenzitású esők, szemerkélések.
Délután a déli országrészben tovább erősödik a szél. Borús időben elsősorban az ország északi felén várhatóak kiadós esők, míg délebbre szórványosabb csapadék ígérkezik.
Estefelé a déli térségre is átterjed az intenzívebb csapadék, várhatóan országszerte esik majd.
Éjjel további kiadós eső várható, majd hidegfront érkezik, ami fokozatosan kelet felé sodorja a csapadékot. ÉNY-ira fordul, szárazabb, hidegebb levegőt sodor a szél.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök délután 5,
péntek reggel 3,
péntek délután 8,
szombat reggel 4 fok körül alakul.

Gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket, mely különösen megviselheti az időseket és a krónikus betegeket, de az egészséges szervezetre is hatással lehet. Az arra érzékenyeknél fejfájás, alvászavar, fáradékonyság jelentkezhet, továbbá fizikai és szellemi teljesítő képességünk is romolhat. Ennek köszönhetően sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar jelentkezhet, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A szív-és érrendszeri betegeknek különösen megterhelő ez az időjárási helyzet. Náluk jellemzően vérnyomás-ingadozás, szédülékenység alakulhat ki. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Szombaton előreláthatólag már délelőtt elvonul a csapadék kelet, délkelet felé. Mögötte vékonyodó, szakadozó felhőzet, de zömmel felhős égbolt ígérkezik napközben. Mérsékelt, olykor élénkebb ÉNY-i szél várható. Estére, nyugat felől újabb csapadékhullám érkezhet. Éjjel kiadós esőkre van kilátás, a Nyugat-Dunántúlon halmazállapot váltás, akár tartós havazás esélyével is.

- Vasárnap az éjjel érkezett ciklon csapadéka kelet felé halad, illetve elgyengül, miközben egy nyugatról érkező hidegfront hozta hideg levegő erős, sőt viharos ÉNY-i széllel áramlik be az ország térségébe. Reggel még várhatóan sokfelé esik, többnyire eső, a Dunántúlon azonban a friss adatok alapján havazásra is nagy esély látszik. Délelőtt várhatóan elgyengül, ritkul a csapadék, már csak szórványosan valószínű és általában gyenge, időszakos formában, de egyre többfelé téli halmazállapotban. Erős lehűlés veszi kezdetét.

- Hétfőn, kedden - már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de - előreláthatólag még hidegfront okozta szeles idő lesz jellemző. Átmeneti időszakokra felszakadozhat a felhőtakaró, de időről-időre újabb csapadék érkezhet, mely egyre nagyobb eséllyel havazást jelent. Hideg idő várható.

- Szerdára frontmentes légköri helyzetben kialakulása körvonalazódik. Erős éjszakai fagyra van kilátás pára és ködfoltokkal, majd nappal is sokfelé megmaradó rétegfelhőzettel és fagypont körüli, néhol az alatti maximumokkal. forrás: eumet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!