Megyei időjárás

2023.06.21. 08:00

Másodfokú hőségriasztás mellett folytatódik a kánikula

Szerdán folytatódik a kánikula sok napsütéssel, fülledt idővel Somogyban.

Sonline

A délután folyamán már erőteljesebb gomolyfelhősödések zavarják meg a napsütést. A felhőzetből eleinte csak elvétve valószínű zivatar kialakulása, de van kis esély heves, felhőszakadással, jéggel is kísért gócok előfordulásának is.

A maximum hőmérséklet többnyire 30 fok köré, sokfelé néhány fokkal a fölé emelkedik, és a hajnali órák enyhülésének köszönhetően a napi középhőmérséklet is meghaladhatja néhol a 25 fokot. A légmozgás gyenge, változó irányú marad.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
kedd délután 30,
szerda reggel 19,
szerda délután 31,
csütörtök reggel 20 fok körül alakul.

Tovább melegszik az idő, emiatt meleg jellegű fronthatást tapasztalhatnak az arra érzékenyek. Leginkább fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. Emellett az UV-sugárzás is nagyon erős lesz, így a megfelelő folyadékbevitelen túl fontos odafigyelni a sugárzás elleni védekezésre is. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Csütörtökre nyugodtabb, zömében napsütéses időjárású nap körvonalazódik. A délután folyamán, elsősorban az északkeleti térségében alakulhat ki egy-két zivatargóc az alapvetően napos-gomolyfelhős időben. Éjszaka hidegfront közelítheti meg az országot északnyugat felől. Az ország túlnyomó részén nyugodt, csillagfényes időjárás lesz jellemző, de a hajnali órákban, a Dunántúl északi felén, nagyjából a Balatontól északra és a Duna vonaláig heves zivatarok alakulhatnak ki.

- Pénteken változóan napos-gomolyfelhős, döntően továbbra is meleg, fülledt időre készülhetünk. Északnyugaton délelőtt elgyengülnek a hajnali zivatarok, majd átmeneti nyugodtabb órákat követően, késő délutántól ismét egyre többfelé alakul ki egy-egy zivatar. Este, éjjel szélerősödéssel terjeszkedik a hidegfront ÉNY-DK irányba: az északnyugati megyékben kisebb valószínűséggel, másutt nagyobb eséllyel alakulnak ki erős, felhőszakadással, jéggel, szélviharral kísért zivatarok. Sokfelé, de továbbra sem mindenhol esik.

- Szombaton előreláthatólag hidegfront alakítja az időjárást. Csökken a hőmérséklet. Élénk, sokfelé erős lökésekkel kísért ÉNY-i szél ígérkezik, miközben erősebben és gyengébben, szakadozottan felhős égbolt valószínű. Elszórtan, nagyobb valószínűséggel az ország keleti felén alakulhatnak ki záporok, mérsékeltebb zivatargócok. Heves viharoknak csökken az esélye.

- Vasárnap és hétfőre - továbbra is igen bizonytalanul, de - mérsékelten meleg, változóan napos-felhős idő, nyugaton több napsütés, keleten több felhő körvonalazódik. Szórványosan, elsősorban keleten lehetnek záporok, mérsékeltebb zivatargócok. Mérsékelt vagy élénk É-ias szél fúj. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!