Megyei időjárás

2023.06.04. 08:05

Napos időnk lesz, olykor felhővel

Vasárnap, az északnyugati országrész kivételével változóan napos idő lesz jellemző időnkénti, mérsékelt felhősödésekkel.

Sonline

illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az északi tájakon lehet több felhő. Csak elvétve fordulhat elő rövid, gyenge záporeső. A délutáni órákra kellemesen, mérsékelten meleg idő várható.
Az ország északnyugati határmegyéiben ezzel szemben a délelőtti időszakban erősebben felhős égbolt ígérkezik. A felhőzetből szórványosan eső, zápor is előfordul. Délután ott is szakadozhat a felhőzet, megszűnhet a csapadék, illetve előbújhat a nap. Abban a térségben a hőmérséklet alacsonyabban tetőzik, hűvösebb lehet a délután.
Éjjel nyugaton változóan felhős-csillagfényes, míg keleten zavartalanabbul csillagfényes égbolt várható. A nyugati határszélen nem kizárt itt-ott szemerkélés, de jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szombat délután 22,
vasárnap reggel 11,
vasárnap délután 23,
hétfő reggel 14 fok körül alakul.

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Hétfőre ismét labilisabb légköri helyzet kialakulása valószínű. Nyugaton már a délelőtti óráktól zártabb lehet a felhőzet, illetve a déli órákhoz közeledve növekvő eséllyel alakulnak ki záporok, zivatarok is. Eközben a középső és keleti országrészben még változó napsütés ígérkezik. Késő délután, este, a zivatarok, esők előreláthatólag átterjednek a középső, majd a keleti országrészre is.

- Kedden egy ciklon alakítja időjárásunkat kettős fronthatással. Nyugaton É-i szél mellett szakadozottabb felhőzet melletti napsütésre és szórványosan kialakuló zivatarokra van kilátás, míg az ország keleti felén D-i légmozgás és jellemzően felhős égbolt mellett érkeznek szórványosan előforduló zivatarok. A középső országrészben van a legtöbb esélye heves felhőszakadások előfordulásának.

- Szerdától péntekig – már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de - előreláthatólag napos-gomolyfelhős, szórványosan záporokkal, zivatargócokkal tarkított, mérsékelten meleg idő alakul ki. Napról-napra csökken a csapadékhajlam és nő a napos órák száma. Eleinte gyenge légmozgás várható, majd pénteken, a keleti országrészben már élénkülni kezd az É-i szél. forrás. eumet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!