Somogy időjárás

2023.10.09. 08:30

Szeles napra készülhetünk Somogyban

Somogy térségébe Hétfőn egy meleg-, majd egy hidegfront érkezik.

Fotó: Nemeth Levente Foto

A délelőtti mérsékelt légmozgást, a délután folyamán ismét erősödő szél váltja. A hajnali órák kifejezetten hidegek, többségében 10 fok alatt alakul a minimum hőmérséklet. 
Erősen felhős, borongós idő lesz jellemzőbb. Délnyugaton lehet valamennyi napsütés is. 

Főként a délután folyamán fordulhat elő elszórtan kisebb eső. Nagyobb eséllyel, illetve említést érdemlő mennyiségben az ország északi, északnyugati térségében valószínűbb, de az is 5 mm alá várható.
Kora délután igen nagy lesz a hőmérsékleti különbség az olykor bujkáló napsütéses délnyugati, valamint a borongósabb, néhol esős északi országrész között.

Este és éjjel változó, itt-ott szakadozott felhőzet lesz jellemző. A Dunántúlon eleinte előfordulhat szórványosan kisebb eső, de éjjel már nem valószínű csapadék. Legyengül a légmozgás. Gyorsan hűl a levegő.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
hétfő reggel 9,
hétfő délután 22,
kedd reggel 11 fok körül alakul.

Mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Keddre már határozottan javulhat az időjárás. Hajnalban, a fagyzugos területeken, különösen északon ismét fagypont közelébe hűl a levegő.
Napközben változóan napos-felhős, főként a Dunántúlon időnként erősebben felhős időre van kilátás. A nyugati országrészben, elsősorban a délutáni időszakban, elszórtan előfordulhat gyenge záporeső.
Jellemzően gyenge vagy mérsékelt, változó irányú marad a légmozgás.
Este, éjjel lecsökken a felhőzet. Marad a gyenge légmozgás. Ismét hideg lesz a hajnal, a fagyzugokban fagypontot közelíthet a minimum hőmérséklet.

- Szerdán napsütés, fátyolfelhők és melegedés valószínű, de északkeleten még hűvös lehet.

- Csütörtökön változóan felhős-napos idő, délutántól élénkülő ÉNY-i szél, estétől néhol kisebb eső a legvalószínűbb. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!