Megyei időjárás

2023.11.08. 08:00

Hidegfronttal érkezik a télies idő

Szerdán hidegfront vonul át felettünk, mellyel hűvösebb levegő érkezik Somogyba.

Fotó: KISS ANNAMARIE

Reggel várhatóan már csak a Dunától keletre esik. Keleten heves záporok, zivatar is kialakulhat, de a felerősödő ÉNY-i szél kelet felé sodorja a csapadékmezőt. Délelőtt, a front mögött, csökkenő felhőzet, majd zömében napsütés várható, de a szélcsendesebb nyugati határvidéken párásság, illetve abból képződő rétegfelhőzet alakulhat ki.

Délután, keleten is megszűnnek a záporok, csökkenni, szakadozni kezd a frontfelhőzet. Országszerte változóan napos-felhős idő kialakulása valószínű. Legyengül a szél. A hőmérséklet egyre inkább közelít az évszakos átlaghoz, de 2-3 fokkal még a fölé ígérkezik

Éjszaka gyengén felhős, csillagfényes idő várható, de sokfelé képződik párásság, sűrűbb köd. Gyenge marad a légmozgás. Napnyugtát követően gyorsan süllyed a hőmérséklet. Hideg lesz a hajnal, a fagyzugokban fagy is előfordulhat.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
kedd délután 16,
szerda reggel 8,
szerda délután 13,
csütörtök reggel 4 fok körül alakul.

Hideg fronthatással számolhatnak az arra érzékenyek. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Csütörtökön ismét D-i irányúra fordul a légáramlás. A Dunántúlon meg is élénkülhet a szél. Változóan, gyengén felhős, napsütéses idő a legvalószínűbb csapadék nélkül. Estétől felhősödésre, éjszaka már erősen felhős égboltra lehet számítani, majd hajnaltól, nyugat felől újabb csapadékmező érkezésére van kilátás.

- Pénteken növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de - újabb ciklon és annak egymást követő frontjai érik el az ország térségét délnyugat felől. Borongós idő valószínű nyugat felől terjeszkedő esővel. Egyelőre az látszik valószínűbbnek, hogy késő délutánig elsősorban a Dunántúlon fordul elő csapadék, majd ezután terjed csak át a középső és keleti térségre. A november közepi átlagnak megfelelőre hűlhet a levegő.

- Szombaton még hidegfront ígérkezik, de a ciklon csapadéka már kelet felé elhagyja várhatóan az országot. Zömmel felhős, szeles időben elszórtan, kevés helyet érintően lehet rövid eső, zápor.

- Vasárnapra szeles, hűvös, szakadozottan felhős, változóan napos idő kialakulása látszik most a legvalószínűbbnek. Késő délutántól erősebb felhősödés kezdődhet. Éjjel már lehet itt-ott szemerkélés.

- Jövő hétfőre változóan felhős idő körvonalazódik. Egy újabb ciklonnal érkező csapadékmező közelítheti meg térségünket, de most az látszik valószínűbbnek, hogy csak a széle érinti az országot szórványosan előforduló, átmeneti záporokat okozva. (forrás: eumet.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!