Megyei időjárás

2023.12.01. 08:00

Esővel indítjuk a napot, aztán melegszik a hőmérséklet

Pénteken is számítani kell esőre Somogyban.

Fotó: KISS ANNAMARIE

Erőteljes melegfronttal érkezik a meleg levegő a déli országrészbe, ahol ennek hatására a határszélen tavaszias hőmérsékletű enyhe idő alakulhat ki, míg az északi területeken egész nap tartja magát a fagyponthoz közeli, de jellemzően pozitív hőmérséklet. Már a nap folyamán érezteti hatását a ciklon hidegfrontja is hideg beáramlással.

Emellett borongós idő várható, délen süthet ki rövidebb időszakokra a nap. A csapadék halmazállapota, a hideg beáramlás alakulásától függően a kezdeti esőből az északi határvidéken néhol havas esőbe, havazásba is válthat, mielőtt északkelet felé elhagyja az országot. Este, illetve éjszaka erősen felhős, vagy borult lesz az ég, számottevő csapadék már nem hullik, de az északi határszélen előfordulhat jelentéktelen vegyes halmazállapotú csapadék.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
csütörtök délután 3,
péntek reggel 1,
péntek délután 7,
szombat reggel 1 fok körül alakul.

Meleg fronthatás várható, ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. Étvágytalanság is jelentkezhet. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Szombaton ismét ciklon érkezhet. Sok felhőre, és főként délutántól egyre többfelé csapadékra, esőre, de a Dunántúlon jellemzőbben havazásra van kilátás. Délkeleten a D-i, nyugaton az ÉNY-i szél erősödhet meg. Estétől az ország jelentős részén erős, helyenként viharos ÉNY-i szél fújhat.

- Vasárnap változóan felhős, a Dunántúlon szeles idő ígérkezik. Csak elvétve fordulhat elő kevés csapadék.

- Hétfőn előreláthatólag frontmentes, nyugodt légköri helyzet alakulhat ki, napsütéssel. Északkeleten itt-ott előfordulhat gyenge hózápor. A légmozgás gyenge, mérsékelt lesz.

- Kedden felhős, de számottevő csapadéktól mentes idő körvonalazódik.  (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!