Megyei időjárás

2024.01.21. 08:00

A délelőtti napsütésbe fátyolfelhők rondítanak bele délutánra

Vasárnap is még döntően napsütéses idő marad a jellemző Somogyban, de a délutáni időszakban eleinte gyenge, estétől, nyugat felől vastagodó fátyolfelhősödés szűrheti a napsugarakat.

A hajnali erősebb fagyról ezen a napon is kevéssel fagypont fölé enyhül a levegő. Egész nap gyenge, változó irányú marad a légmozgás. Este és éjszaka változó, zömében mérsékelt vastagságú, szakadozott felhőzet sodródhat az ország fölé. Csapadék nem hullik. Továbbra sem várható számottevő légmozgás.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szombat délután 3,
vasárnap reggel -4,
vasárnap délután 4,
hétfő reggel -2 fok körül alakul.

Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Hétfőre a fagyos hajnalt követően melegfront érkezése körvonalazódik. Reggel még sokfelé kisüt a nap, majd élénkülő D-i szélre és nyugat, északnyugat felől érkező, fokozatos felhősödésre van kilátás. Estig nem valószínű csapadék, estétől viszont szórványosan gyenge havas-, illetve ónos eső, hószállingózás terjeszkedhet észak felől.

- Keddre már hidegfront érkezése körvonalazódik. Délelőtt, keleten még lehet szórványos, szitáló, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben nyugat felől, a megerősödő ÉNY-i széllel várhatóan lecsökken a felhőzet. Éjjel azonban újabb melegfront érkezése látszik, mellyel ismét felhősödés és főként az északi országrészt érintő, változó halmazállapotú csapadék is érkezhet. Megélénkül a DNY-ira forduló szél.

- Szerdán - jelentősen növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – délelőtt meleg-, majd hidegfront alakíthatja időjárásunkat. Előreláthatólag kezdetben D-i szél mellett, borús időben szórványos eső, északkeleten havas eső esik, majd az É-ira forduló, erős szél hatására, észak felől csökkenhet a felhőzet.

- Csütörtökre szeles, változóan napos-felhős idő ígérkezik elvétve záporral, hózáporral. Estére érkezhet a Dunántúl fölé zártabb felhőzet tartósabb, mérsékelt esővel.

- Pénteken már mérséklődő szélre, zömében zárt, itt-ott olykor felszakadozó felhőzetre és elszórtan előforduló, szemerkélő esőkre van kilátás.

- Szombatra ismét hidegfront érkezése körvonalazódik erős széllel, eleinte még szórványosan esőkkel, havas esővel, majd szakadozó felhőzettel. forrás: eumet.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!