Megyei időjárás

2024.01.22. 08:00

A fagyos reggelen egy érkező melegfront enyhít

Hétfőn a fagyos hajnalt követően melegfront érkezik Somogyba is.

Fotóillusztráció

Fotó: Photoroyalty

Napos, fátyolfelhős időre számíthatunk. Megélénkül, északnyugaton néhol meg is erősödik a D-ies szél. Estig nem valószínű csapadék. Éjszaka országszerte borult égbolt és szórványosan előforduló, gyenge esők és havas esők várhatóak. A hőmérséklet függvényében, elsősorban az északi területeken ónos eső kialakulásának is megvan a veszélye.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
hétfő reggel -4,
hétfő délután 4,
kedd reggel 1 fok körül alakul.

A magasban zajló jelentős melegedés miatt melegfront jellegű tünetek jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Keddre hidegfront érkezik. Délelőtt, keleten még lehet szórványos, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben nyugat felől, a megerősödő ÉNY-i széllel várhatóan lecsökken a felhőzet. Éjjel azonban újabb melegfront érkezése látszik, mellyel ismét felhősödés és főként az északi országrészt érintő, változó halmazállapotú csapadék is érkezhet. Megélénkül a DNY-ira forduló szél.
- Szerdán - jelentősen növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – délelőtt meleg-, majd hidegfront alakíthatja időjárásunkat. Előreláthatólag kezdetben D-i szél mellett, borús időben szórványos eső, északkeleten havas eső, hó is esik, majd az É-ira forduló, erős szél hatására, észak felől csökkenhet a felhőzet. Éjjel újabb csapadékzóna érkezhet, melyből zömmel eső valószínű.
- Csütörtökre erősen szeles, nagyobbrészt napos, enyhe idő ígérkezik, elvétve záporral, északkeleten esetleg hózáporral. A legerősebb ÉNY-i széllökések északnyugaton és a főváros térségében meghaladhatják a 90 km/h-t!
- Pénteken már mérséklődő szélre, ismét napos időre számíthatunk. Általában nem várható csapadék, de északkeleten elvétve nem kizárt gyenge zápor, hózápor. Marad az enyhe idő. Éjszaka melegfront érkezhet, emiatt előreláthatólag beborul az ég, és esőre, északkeleten havas esőre, havazásra lehet számítani.
- Szombatra ismét hidegfront érkezése körvonalazódik erős széllel, eleinte még szórványosan esőkkel, havas esővel, majd csökkenő felhőzettel, napsütéssel. (forrás: eumet.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!