Megyei időjárás

2024.02.13. 08:00

Felhős, szeles idő vár ránk

Kedden, a Dunántúlon és a Tiszántúlon erős északi szél fúj, míg a középső országrészben gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.

Fotó: Tomsickova Tatyana


Reggel, a Tiszántúl felett még borult égbolt valószínű, elszórta kisebb esőkkel, de nyugat felől egyre nagyobb terület felett felszakadozik, lecsökken a felhőzet. A Dunántúlon már délelőtt naposra fordul az idő, a középső országrészben déltájban tisztul ki az ég, míg keleten a délután folyamán várható némi bujkáló napsütés. A Duna vonalától keletre, elszórtan, de egész nap előfordulhat futó, gyenge záporeső.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
hétfő délután 11,
kedd reggel 6,
kedd délután 10,
szerda reggel 3 fok körül alakul.

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. forras: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Szerdán napos, száraz idő valószínű, gyenge légmozgással. A hajnali órákban fagypont közelébe, elvétve, az északi és nyugati országrész ismert fagyzugaiban kevéssel fagypont alá hűl a levegő. Délelőtt foltokban előfordulhat párásság, vékonyodó ködfelhőzet, napközben pedig átmeneti, mérsékelt felhősödések zavarhatják meg itt-ott a napsütést.

- Csütörtökön nyugat felől vastagodó felhőzet sodródhat az ország fölé. Délelőtt, keleten még előreláthatólag kisüt a nap, majd ott is beborul az ég. Késő délután, a Dunántúl felett vékonyodhat a felhőtakaró. Jelentős mennyiségű eső nem érkezik, de elvétve előfordulhat szemerkélés. Gyenge marad a D-iesre forduló légmozgás. Ismét enyhülni kezd.

- Pénteken eleinte erősebben felhős égbolt a valószínűbb, majd napközben, nyugat felől várhatóan csökkenni kezd a felhőzet. Délután már országszerte lehet bízni több-kevesebb napsütésben is. Gyenge vagy mérsékelt marad a D-ies légmozgás.

- Szombatra - már jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – hidegfront érkezése körvonalazódik. Élénkülő ÉNY-i szél, erősen felhős, borongós ég és szórványosan esők érkezése ígérkezik.

- Vasárnap a hidegfront hozhat erősödő ÉNY-i szelet, szakadozó felhőzetet, változó napsütést, de elszórtan még kialakuló záporokat és csökkenő hőmérsékletet. forrás: eumet.hu


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!