+18

2017.09.14. 14:00

Nyíllal lőttek át egy macskát Zselicszentpálon

Lelőtt kutya, átszúrt macska, vagy éppen szétvert fejű hörcsög. Hiába lehet börtönbüntetést kapni állatkínzásért, szinte naponta találkozni hasonló esetekkel. A közelmúltban Zselicszentpálon egy macskát nyíllal lőttek át, életét már nem tudták megmenteni.

Góz Lilla

Éppen az autóját takarította Óvári Krisztián, amikor macskája előbújt az udvaron. – Először nem hittem a szememnek, nyíllal átlőtték a macskámat – mondta. – Nem tudtam meg, mit tegyek.

Gyorsan elvitte állatorvoshoz Kaposvárra. A rendelőben először megmérték a hőmérsékletét, ezután vénán keresztül folyadékterápiát alkalmaztak, próbálták bódítani, hogy meg tudják

műteni, de ezt már nem élte túl.

Az állatorvosnál éppen ott járt Boncz Edit, a Kutyatár Egyesület vezetője. – Szomorúan láttam, hogy egy újabb állatkínzást tapasztaltunk. Hiába a törvényi szabályozás, még a börtön sem riasztja vissza a kínzókat – mondta. Menhelyükön több megkínzott állattal volt dolguk: puskagolyókat kellett kivenni egy kutyából, de találkoztak szétvert fejű cicával is. Tavaly ősszel pedig Lábodra riasztották őket, ahol a tulajdonos mindössze néhány hónapos kutyáját ütötte baltával.

Míg 2013-ban 53-szor, addig egy évvel később már hatszor ennyi esetben tettek vádemelési javaslatot állatkínzás miatt az országban. Egyes felmérések szerint a feljelentéseknek csupán harmada jut el a vádemelésig. Tavaly mindössze három állatkínzással összefüggő eset került a Kaposvári Törvényszék elé. Vadócz Attila, a Somogy Megyei Bíróság szóvivője elmondta: évente néhány ilyen ügyet tárgyalnak a megyében, s a kiszabott büntetések általában felfüggesztett szabadságvesztést jelentenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában