Tispol

2017.10.12. 15:45

Belefutottak a razziába – megszállták a rendőrök az utakat

Véget ért a Tispol-közlekedésbiztonsági akció: negyvenhét tehergépkocsit és autóbuszt ellenőriztek a rendőrök megyénk útjain. Kiemelt figyelmet fordítottak a vezetési- és a pihenési idővel kapcsolatos szabályok betartására, s a nem megfelelően rögzített rakomány miatt is eljárást indítottak.

Harsányi Miklós

– A Tispol keretében összesen 47 tehergépkocsit, illetve autóbuszt ellenőriztek a rendőrök – közölte érdeklődésünkre csütörtökön Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Hozzátette: a vezetési idővel kapcsolatos szabályszegés miatt mindössze egy eljárást indítottak, egy esetben pedig a nem megfelelő rakományrögzítésért.

Orbán Zoltán kiemelte: a Tispol éves ellenőrzési terve alapján 2017-ben még egy nemzetközi közúti ellenőrzés lesz. December 15-17 között zajlik majd az Alcohol & Drugs vizsgálat, mely az ittasan, illetve a bódult állapotban vezetők kiszűrésére irányul. Az SMRFK munkatársa rámutatott: a Tispol célja, hogy európai szintű közúti ellenőrzésekkel is hozzájáruljon az Európai Bizottság által meghatározott közösségi célkitűzés eléréséhez, mely szerint 2010 és 2020 között felére csökkenjen a közúti balesetben meghalt személyek száma.

Számos közlekedési szakember szerint van visszatartó ereje a rendszeres közúti ellenőrzéseknek. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kimutatása szerint megyénkben az első félévben 231 személyi sérüléses közlekedési baleset történt. Az országosan bekövetkezett 3,8 százalékos csökkenéssel szemben a balesetek száma Somogyban az előző év azonos időszakához képest öt százalékkal emelkedett.

Baleseti okok: vezet a gyorshajtás

– A közúti balesetek 97 százalékát a járművezetők okozták – áll a KSH összefoglalójában. – Minden harmadik esetben – 77 – a nem megfelelően megválasztott sebesség vezetett problémához, míg 58 alkalommal az okozta a bajt, hogy a járművezetők nem adták meg az elsőbbséget.

A könnyű sérüléses balesetek száma 4,9, a súlyos sérüléssel végződőké 7,2 százalékkal nőtt, halálos balesetből a 2016 első félévhez viszonyítva eggyel kevesebb, hét következett be. Az ittasan okozott balesetek számra 27-ről 17-re csökkent, az alkoholos befolyásoltság az esetek 7,4 százalékában játszott szerepet. A balesetekben összesen 333 személy sérült meg, számuk az egy évvel korábbihoz képest 8,1 százalékkal emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában