Vadveszély

2017.10.15. 17:30

Este, takarásból ugrik a kocsi elé az autósok rémálma

Vaddisznó, őz, szarvas – ősszel, különösen a bőgés, barcogás időszakában megszaporodnak a vadbalesetek, melyeket nagyon nehéz kivédeni, hiszen a vadak legtöbbször takarásból ugranak az autó elé. De Inkén például egy szarvasbika az autó tetejére ugrott rá.

Molnár Gábor

– A vadelütések különösen az éjszakai, hajnali órákra jellemzőek, általában ekkor mozognak a nagyvadak, mert ilyenkor érzik magukat biztonságban – tájékoztatott Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Ezen időszakban indulnak el búvóhelyeikről táplálékot, vizet keresni. De a vadállomány növekedése miatt – Somogyban is – a nap szinte minden szakában és bárhol számítani kell arra, hogy összetalálkozik a sofőr velük.

A vadbalesetek többségükben anyagi kárral végződnek, esetenként azonban előfordul személyi sérülés, s sajnos halált is okozhatnak. – Somogyban az idén eddig csaknem 250 vadbaleset történt – tette hozzá Orbán Zoltán. – Havonta átlagosan 20-25 eset fordult elő, de a párzási időszakban több, ekkor ugyanis megváltozik a vadak mozgási területe és viselkedése is. Célszerű a gépjárművekre vadriasztót szerelni, a kínálat azonban nagy, ezért érdemes több időt szánni a termékkel kapcsolatos tapasztalatok begyűjtésére.

– Még a szabályok betartása mellett is előfordulhat, hogy valaki vadbaleset részese lesz, ekkor minden esetben értesíteni kell a hatóságot – hívta fel a figyelmet a sajtóreferens. – A rendőrök felveszik a kapcsolatot a területileg illetékes vadásztársaság képviselőjével, aki gondoskodik a sérült, vagy elhullott állat elszállításáról.

A rendőrségi kéri, mindenki óvatosan, figyelmesen vezessen. Alkalmazkodjunk az ősszel megváltozott látási viszonyokhoz és ehhez igazítsuk a sebességet is. S ha lehet, folyamatosan figyeljük az út menti területeket is. Ne csak ott közlekedjünk körültekintően, ahol arra a vadveszélyt jelző tábla figyelmeztet, illetve ahol az út melletti terület nem belátható, hanem mindenhol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában