beismerte tettét

2018.02.12. 13:28

Féltek tőle a helyiek – húsz évet ült már börtönben a gyilkos

Megpróbálta megtéveszteni a rendőrséget az iharosi gyilkos, ám azóta beismerő vallomást tett, tudtuk meg a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő sajtótájékoztatóján.

K. G.

Az ügy részleteit Szijártó István ezredes, bűnügyi főkapitány-helyettes és Bebes Zoltán őrnagy, bűnügyi osztályvezető ismertette. Február 4-én vasárnap érkezett a telefonhívás a rendőrségre, hogy az iharosi Rákóczi utcában egy férfit holtan találtak.

A házigazda, az 50 éves M. János elmondta a rendőröknek: két napja fogadta be az 50 éves H. Lászlót, akivel közösen italoztak. Szerinte H. László többször hangoztatta, hogy öngyilkos akar lenni. M. János azt állította: berúgtak és elaludtak, és amikor felébredt, akkor látta, hogy az ágyban fekvő vendége nem él.

A rendőrök első látásra nem tudták kizárni, hogy önkezével vetett véget életének H. László, ezért közigazgatási eljárást indítottak. A hatósági boncolásnál azonban kiderült: egy 12 centis, a szegycsontot átszakító szúrás érte az áldozat máját, és fojtogatástól eltört a gégéje, nyelvcsontja. Ezután a nyomozók megkeresték M. Jánost, aki igyekezett eltűnni, de a nagykanizsai hajléktalanszállón megtalálták.

M. János eleinte tagadott, de aztán beismerte: ő gyilkolta meg H. Lászlót. Korábban ismerték egymást. Egy családnál közösen italoztak, akkor ajánlotta fel, hogy befogadja H. Lászlót, akinek nem volt hová mennie, ugyanis a felesége meghalt, és a rokonság nem nézett rá jó szemmel. Bort és pálinkát vettek, majd ittas fejjel konfliktus támadt közöttük. Végül M. János kést ragadott, és megszúrta a vendégét, aztán lefeküdt aludni.

A nyomozás jelenlegi állásában még nem látni tisztán, mi volt a kiváltó ok, mondta Szijártó István. Egy biztos: a gyanúsított hideg fejjel átöltöztette a holttestet, hogy a nyomokat elfedje. A sajtótájékoztatón elhangzott: a kosárfonásból élő M. János hajléktalanokat fogadott be a házába, akiket dolgoztatott, és bántalmazta őket. Hasonló ügyben a csurgói rendőrőrsön testi sértés miatt folyik eljárás ellene.

M. János egyébként hétszer volt büntetve és 20 évet töltött már börtönben vagyon elleni és erőszakos bűncselekményekért. A faluban sokan féltek tőle erőszakos viselkedése miatt. A tettest a Kaposvári Törvényszék előzetes letartóztatásba helyezte. A rendőrség most megvizsgálja az előéletét is, hogy más súlyos bűncselekmények köthetők-e hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában