behajtani tilos

2018.02.07. 09:14

Pihenőhelyre terelik a rendőrök a kamionokat az autópályán

Az időjárási és az útviszonyok miatt a szlovén hatóságok szerdán reggel 7 óra 20 perctől nem engedik be országuk területére a 7500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikat, vontatókat, valamint az e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvényeket.

Sonline

A nagy mennyiségben lehulló csapadék nehezíti a közlekedést, ami miatt a szlovén hatóságok korlátozzák a tehergépjárművek forgalmát. Ónos, havas, majd „sima” eső várható a térségben, de a Balatontól Észak-Nyugatra és Északon havazhat.

– Az időjárási, látási és útviszonyok próbára teszik még a legtapasztaltabb közlekedőket is – tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. – Eleve megnövekedett fékúttal kell számolni, ha vizesek az útfelületek, de az igazán komoly veszélyt az összefüggő vízréteg okozza. Az autó ugyanis felúszhat, mivel a gumiabroncsok elveszítik az érintkezést az úttal, s ekkor az autó irányíthatatlanná válik.

– A télies útviszonyok között indokolt nagyobb követési távolságot tartani, figyelemmel kell lenni a megnőtt fékútra, a megváltozott manőverezési képességre, a gumiabroncsok csökkent tapadására – hívta fel a figyelmet az SMRFK. – A rossz látási viszonyok közepette kiemelt figyelmet kell fordítani a járművek lámpáinak működőképességére, azok használatára és megfelelő tisztítására, karbantartására. Ugyanilyen fontos, hogy a szélvédők tisztán tartására szolgáló berendezések biztosan működjenek.

Utazást megelőzően tájékozódjunk, hogy az érintett, és a célállomás szerinti országban vezettek-e be olyan jellegű korlátozást, amely például a téli gumik, vagy éppen a hólánc kötelező használatára irányul. Ha igen, akkor a szükséges felszerelések nélkül ne induljunk útnak, mert ezek meglétét akár az adott ország területére való belépésnek is a feltételévé tehetik.

Az időjárási és az útviszonyok miatt a szlovén hatóságok szerdán reggel 7 óra 20 perctől nem engedik be országuk területére a 7500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikat, vontatókat, valamint az e járműből és pótkocsiból álló járműszerelvényeket, így azokat az autópályáról a Somogy és a Zala megyei rendőrök a pihenőhelyekre terelik. A személygépkocsi-forgalom továbbra is zavartalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában