az elmúlt évek fogásai

2018.02.23. 09:00

Potencianövelőt és kölyökkutyákat is találtak a pénzügyőrök

Boo, a NAV kábítószer- és cigarettakereső kutyájának segítségével már idén is találtak csempészcigit a somogyi pénzügyőrök. A csapat tagjai gyakran tartanak vizsgálatot közterületen, piacon és közúton: az elmúlt három évben több mint 6000 jövedéki ellenőrzés történt megyénkben, s hamis áruk miatt csaknem 160 szabálysértési eljárás indult. A pénzügyőrök szolgálati fegyverrel és paprika sprével éppúgy rendelkezenk, mint bilinccsel.

A pénzügyőrök rendszeresen részt vesznek taktikai tréningen és konfliktuskezelő képzésen. Az utóbbi időben több nagy felderítést hajtott végre a somogyi egység: tavaly tavasszal például az M7-es autópálya sóstói pihenőjében egy román gépjármű átvizsgálásakor négy kölyökkutyát találtak. Később Balatonlelle térségében egy utánfutóban több mint 2300, összesen közel egymillió forint értékű adózatlan szivart fedeztek fel. Ugyancsak a sóstói pihenőben vizsgáltak át egy teherautót, melyben 855 doboz teljesítményfokozó gyógyszer volt, de ezen kívül 46 doboz cigaretta és 88 liter alkohol is előkerült.

– A pénzügyőrök többféle ellenőrzést végeznek – közölte Poszovácz Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatóságának szóvivője. Hozzátette: mely lehet Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrzés (EKÁER) továbbá közúti- és jövedéki valamint szabálysértési vizsgálat.

Az EKÁER bevezetésének célja az áruk valós útjának nyomon követése, a beszerzések, s értékesítések során keletkező közterhek megfizetésének biztosítása valamint az áfacsalások visszaszorítása. Az adózó meghatározott esetben köteles a szállítmányt megfelelő adattartalommal előzetesen bejelenten, s a pénzügyőrök az EKÁER bejelentés meglétét, s annak tartalmát vizsgálják.

– Az EKÁER bevezetése óta az ellenőrzések száma évről évre emelkedik, a pénzügyőrök az elmúlt három évben több mint 8600 ellenőrzést végeztek  – folytatta Poszovácz Gabriella. – Melyek során leggyakrabban a bejelentett adatokkal van probléma:  legtöbbször téves rendszámot jelentenek be, előfordul, hogy a kirakodási címmel vagy magával az áruval van gond. Bár az EKÁER bevezetése óta három év telt el, mégis előfordul, hogy nem jelentik be a szállítmányt.

A pénzügyőrök egész évben kiemelt figyelemmel kísérik az élelmiszerek – a többi közt hús és zöldség-gyümölcsszállítmányok – útját. Ilyenkor az áru eredetét, a szállítási körülményeket vizsgálják, s ha a szállított élelmiszerrel gond van, a kormányhivatal munkatársait is értesítik és szükség esetén elrendelik a szállítmány megsemmisítését. A különböző vizsgálatok végrehajtását előzetes kockázatelemzés alapozza meg. A szóvivőtől tudjuk: a közúti ellenőrzéskor szúrópróbaszerűen állítanak meg gépjárműveket, amelyeket alaposan átvizsgálnak. Ilyenkor nem csak a járművet, hanem annak szállítmányát is ellenőrzik, s a csomagokat felbontják.

– A pénzügyőrök a közúti ellenőrzések során gyakran használják az útdíj-ellenőrző kamerarendszerből származó információkat – mondta Poszovácz Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal  szóvivője. – A dohánytermékek felkutatását képzett kábítószer- és cigarettakereső kutya is segíti. A NAV somogyi igazgatóság jelenleg két szolgálati kutyával rendelkezik: munkájuk nagyban hozzájárul a sikeres felderítésekhez.

A pénzügyőrök a közúti ellenőrzéseken megkülönböztető mellényt használnak, s higiéniai szempontból – így a csomagok átvizsgálásakor – a gumikesztyű használata kötelező. Rendvédelmi szervként kényszerítő eszközökkel látják el a szakembereket: a szolgálati fegyveren és a paprika sprén kívül bilinccsel is.

Hatékonyan dolgozik a somogyi egysége

Alkohol és dohányterméket valamint parfümöt találnak általában a pénzügyőrök, ám hamis cipő, pénztárca, potencianövelő készítményen kívül napszemüveget és táskát is lefoglaltak. Hamis termékek miatt különféle üzletekben is megfordulnak az egységek: az utóbbi három évben megyénkben hatezernél is több jövedéki ellenőrzést hajtottak végre, s a közel 160 szabálysértési eljárás indult a hamis áruk miatt.

– Szerintem  hatékonyan dolgoznak a somogyi pénzügyőrök – hangsúlyozta Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének megyei alelnöke. – Fontosnak tartom, hogy kiszűrjék azokat a személyeket, akik vétenek a jogszabályok ellen, s nem fizetik meg a különféle adókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában