Speedmarathon

2018.05.14. 17:00

Somogyban minden traffipaxot bevetnek a rendőrök

Kiszűrik a gyorshajtókat: a 24 órás Speedmarathon sebességellenőrzés hétfőn kezdődött, s kedd hajnalig tart. Már a nyitónapon egymás után buktak a száguldó sofőrök, a helyszínen minden szabálysértőt leállítanak.

Harsányi Miklós

– Megfizettem a tanulópénzt – mondta egy 42 éves kadarkúti férfi, aki az Egyenesi úton 50 kilométer helyett 74-el hajtott. – 1993-tól vezetek autót, nem volt komolyabb büntetésem. Igyekszem betartani a szabályokat, nagyon figyelek menetközben, de sajnos most belefutottam a traffipaxba: 30 ezer forint büntetést kell fizetnem.

Az Egyenesi úton kora délután kezdte a mérést a közlekedési egység: a rendőrök alighogy munkába álltak, máris jelzett a készülék. Varga Zoltán alezredes, a Kaposvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta: az akció célja a megelőzés, a gyorshajtás még mindig a leggyakoribb baleseti ok. A rendőrök épp ezért részben olyan helyeken végzik a sebességmérést, ahol a lakosság is jelezte a problémát. Így Kaposfüreden a vasútállomás közelében zajlott az akció, s Kaposújlakon is dolgoztak a rendőrök. Úgy tudjuk, utóbbi helyen az egyik járművezető – a megengedett 50 kilométeres tempóval szemben – 100 felett hajtott, több autóst 90 kilométer körüli sebességgel szűrtek ki.

– Szépen felújították az Egyenesi utat, ami sajnos egyeseket száguldásra csábít – jegyezte meg egy kerékpáros férfi. – Néhányan ész nélkül hajtanak, úgy tűnik, hogy nekik csak a rendőrök tudnak megálljt parancsolni. Nagyon jól teszik, hogy itt is vizsgálják a közlekedőket, akár havonta is eljöhetnének, az állam biztos jól járna a beszedett bírságon. Így vagy úgy, de rendet kell tenni.

Kisebb sebességtúllépés esetén 5000-50 ezer forintig terjed a büntetés, a közigazgatási bírság minimum 30 ezer forint, súlyos esetben akár 300 ezer forint is lehet a fizetnivaló. Kedd hajnalig folytatódik a Speedmarathon, s a közlekedők megyénk bármelyik térségében számíthatnak akcióra. Horváth Zsolt bőszénfai falugondnokot is ellenőrizték: mindent rendben találtak a fiatalembernél, aki támogatta az akciót.

– Szükség van a nagyszabású közlekedési ellenőrzésre, mivel a forgalomból így hatékonyan kiemelhetik a szabálysértőket – hangsúlyozta. – Jó ötlet, hogy figyelembe veszik a lakosság javaslatát, mivel ők naponta találkoznak a problémával. S ha egy helyen a szokásosnál is gyakoribb gond van, érdemes hamarosan újabb akciót szervezni, s persze nem csak a városban, hanem a forgalmas útszakaszokon is.

Szondáztatják a somogyi sofőröket

Somogyban 2017-ben 19 halálos tragédia történt, s a 157 súlyos kimenetelű közúti baleseten kívül 374 könnyű sérüléses eset is történt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal összesítéséből. Varga Zoltán alezredes kiemelte: az átfogó akciókon kívül rendszeresen tartanak helyi ellenőrzéseket is. Ennek során nemcsak a sebességet mérik, hanem gyakran alkoholszondás vizsgálatnak is alávetik a járművezetőket.

– A gyorshajtáson kívül még mindig sűrűn okoz bajt, hogy egyesek nem adják meg az elsőbbséget – folytatta. – A figyelmetlenség pillanatok alatt súlyos balesethez vezethet,s ne feledkezzünk meg a változékony időjárás következményeiről se: ez sokak reflexét tompíthatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában