kincsek

2018.06.21. 09:56

Ókori pénzérméket is talált fémdetektorral, a neten próbálta eladni

A Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség folytatólagosan, kisebb értékre, régészeti leletre elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat egy kaposvári férfival szemben, aki két és fél évig járta fémdetektorral a somogyi kistelepülések szántóföldjeit, ahol több száz régi pénzérmét és egyéb használati tárgyakat is talált.

K.G.

Az ajándékba kapott fémkeresőjével engedély nélkül kutatott régészeti leletek után több kistelepülés, például Hetes, Orci, Somodor, Zimány és Magyaratád melletti szántóföldeken. Kutatásai rendszerint sikerrel jártak, ugyanis több száz, régészeti leletnek minősülő tárgyat talált. Pénzérmékre bukkant, köztük az ókorból I. és II. Constantinus, Commodus császárok korából, a sisciai verdéből származó érmékre, az Árpádházi uralkodók korából II. András dénárt, vagy a későbbi középkorból származó Hunyadi Mátyás, II. Lajos, illetve II. Mátyás nevével fémjelzett dénárokra is.

A szántóföldek felszínén őskorból származó magkövekre és pattintékokra is rálelt, valamint különféle ékszerekre, állatfigurákra. A régészeti leletek a Magyar Állam tulajdonát képezik, a vádlott azonban a megtalált tárgyakat hazavitte, és egy internetes eladási portálon árulta rendszeresen. Ez lett a veszte, mivel az örökségvédelmi hatóság munkatársai a hirdetések alapján tettek feljelentést, így indulhatott meg a nyomozás. Az ügyészség a büntetlen előéletű 37 éves vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását és az eladott régészeti leletekből származó pénzösszegre vagyonelkobzást indítványozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában