javult a közbiztonság

2018.07.08. 11:30

Bűntérkép: biztonságosabbak a somogyi települések

Biztonságosabbá váltak a somogyi kistelepülések, ez derült ki a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött prevenciós bűnmegelőzési adattár statisztikájából. Az általunk megkérdezett helyiek megerősítették a Bűntérkép adatait, de szerintük, van még hova fejlődni.

Kovács Gábor

Szinte naponta megfordultak a rendőrök Pamukon még 2006-ban – a település bűnügyi szempontból veszélyeztetettnek számított. Tizenkét év alatt azonban akkorát változott a helyzet, hogy ma már évente csupán mindössze egy-két bűncselekmény történik a faluban. A bűntérkép statisztikája pontos, erősítették meg helyben.

– A rendőrség és a polgárőrség szoros együttműködése, az állandó polgárőri jelenlét kiegészítve egy biztonsági kamerarendszerrel: ezek szorították vissza nálunk a bűncselekmények számát – mondta Tóth Csaba, Pamuk polgármestere. – Azóta minimális lett a településen elkövetett bűncselekmények száma. Ezeket általában utazó bűnözők követik el, akik házaló árusnak adják ki magukat. Betévednek a településre, de nem tudják, hogy kamerákkal és polgárőrökkel óvjuk a községet.

Kaposmérőnek 2014-ben volt egy nehéz éve, amikor a Kaposváron kiépített közterületi kamerarendszer miatt a megyeszékhelyet övező településeket látogatták előszeretettel a betörők. Azonban amióta Kaposmérőn is biztonsági kamerákat szereltek fel, elkerülik őket a bűnözők, tudtuk meg Prukner Gábor polgármestertől.

Mezőcsokonyán tavaly egyetlen lopás történt az adattár szerint. Sudár Zoltán polgármester azonban éppen egy hétvégi besurranásról tárgyalt a helyiekkel. A tolvaj egy udvarból vitt el virágokat, kisebb szerszámokat. Ez a lopás nem kerül majd be az adattárba, mert csekély értékű. – Ennek ellenére elmondhatom, hogy Mezőcsokonyán szinte nincs bűnözés – jelentette ki Sudár Zoltán. – De hogy ilyen esetek se történjenek, kilenc biztonsági kamera beszerzését tervezzük, amelynek remélhetően elrettentő ereje lesz.

Zimányban tavaly három lopást rögzített az adattár. A kisebb súlyú lopások ugyanakkor még nem tűntek el teljesen, véli Takács János polgármester. – Az elmúlt időszakban valóbban kevesebb lett a bűncselekmények száma, de a kisebb értékű terménylopások, a kertek dézsmálása még nem szűnt meg, bár jó úton járunk – mondta Takács János.

Az adattár szerint Kaposváron tavaly 21 lakásbetörés történt, a kisebb településeken viszont alig. Látrányban egy, Szentgáloskéren egy, de ugyanennyi volt a hajdan a bűnözésről elhíresült Büssüben is. Lopásból sem volt sokkal több a falvakban. Somodorban, Gamáson, Osztopánban és Öreglakon egyaránt kettő, Niklán három, Kadarkúton öt, de még a Balaton-parti települések jó részén, például Balatonfenyvesen is húsz alatt maradt a lopások száma.

Verekedésekből sincs sok: a barcsi járásban mindössze hat garázdaságot rögzítettek. Az időseket sem háborgatták sokat a trükkös tolvajok: ilyen bűncselekményből kevesebb mint tíz volt a marcali járásban. Az ittas vezetés viszont már nem mondható elenyészőnek. A marcali járásban hatvan, a fonyódiban 51, a tabiban és a barcsiban 30, a marcaliban 54 ittas autóvezetőt fogtak a rendőrök, a csurgóiban viszont 13 alatt maradt az ittas sofőrök száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában