nem jogerős

2018.10.16. 08:19

Felvették a hitelt, de eszük ágában sem volt visszafizetni

A vádlottak anélkül vettek fel kisvállalkozások számára kiírt pályázaton igényelhető hiteleket, hogy azokat vissza akarták volna fizetni.

Sonline

A Somogy Megyei Főügyészség vádemelését követően a Kaposvári Törvényszék – 21 tárgyalási nap után – bűnösnek mondta ki különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettében azt a két hitelközvetítő céget működtető vádlottat és 13 társukat, köztük egy ingatlanforgalmi szakértőt, akik anélkül vettek fel kisvállalkozások számára kiírt pályázaton igényelhető hiteleket, hogy azokat vissza akarták volna fizetni.

A Somogy Megyei Vállalkozói Központ Közalapítvány államilag kamattámogatott hitelek folyósítására írt ki pályázatot mikro, kis és közepes vállalkozások számára. A vádlottak az ismeretségi körükben lévő vállalkozókat rábírtak, hogy a hitelösszegek csalárd megszerzése érdekében nyújtsanak be pályázatot olyan eszközök beszerzésére, amivel már eleve rendelkeztek a cégek, vagy a fiktív gépvásárlások megtörténtét az általuk beszerzett hamis számlákkal igazolják. Volt olyan vállalkozás is, amit kifejezetten a bűncselekmény elkövetésére hoztak létre.

A pályázat benyújtásának feltétele ingatlanfedezet volt, ezért az első és a másodrendű vádlottak az ügyletbe bevonták az értékbecslőként dolgozó harmadrendű vádlottat is, aki a vállalkozások ingatlanait jelentősen túlértékelte.

A vállalkozó vádlottak a megítélt hiteleket nem törlesztették, hanem a folyósított összegen az első és másodrendű vádlottakkal megosztoztak. A vádlottak ezzel a módszerrel összesen 191 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

A Kaposvári Törvényszék az első és másodrendű vádlottakat – akik egészen a bírósági szakig előzetes letartóztatásban voltak – egyaránt 4 év végrehajtandó börtönbüntetésre, egymillió, illetve 800 ezer forint pénzbüntetésre, valamint 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg a harmadrendű vádlottal szemben egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki és kettő évre eltiltotta az ingatlanforgalmi szakértői foglalkozás gyakorlásától.

A vállalkozóként tevékenykedő vádlottakat felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte a bíróság, továbbá a vádlottak többségével szemben nagyobb összegű vagyonelkobzást is elrendelt.

Az ítélet a kölcsönösen bejelentett fellebbezések miatt nem emelkedett jogerőre, az ügyészség az első-, a másod-, a harmad és tizenötödrendű vádlottak terhére fellebbezett a büntetésük súlyosítása miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában