lebuktak

2020.02.19. 11:25

Nem volt szaga, mégis bűzlött: műtrágyával csaltak áfát

A dél-dunántúli bűnbanda beszerzett műtrágyával ügyeskedett az a bűnbanda, aminek 16 tagjával szemben vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

K.G.

Forrás: illusztráció

A költségvetésnek több mint egymilliárdos kárt okozó társaság elleni nyomozás nemrég zárult le. A gyanú szerint az elkövetők külföldről vásároltak lengyel, litván és holland eredetű műtrágyát. A beszerzett árut magyarországi székhelyű fiktív vásárlókon, és erre a célra létrehozott, szándékosan csődbe vitt cégeken keresztül értékesítették belföldön, hogy így a fizetendő áfájukat csökkenteni tudják.

A bűnbanda szervezettségét mutatja, hogy az irányítók saját könyvelőt, valamint több összekötőt is alkalmaztak, akik a szervezeti szintek között tartották a kapcsolatot. Gondoskodtak arról, hogy papíron követhetetlenné tegyék az áru tényleges útját.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói kétnapos akcióban, országszerte több mint hatvan helyszínen egyszerre csaptak le. A házkutatásokon sokmillió forint készpénz mellett 44 bankszámlát – köztük külföldieket is –, ékszereket, tizenhárom ingatlant, öt gépjárművet, valamint üzletrészeket foglaltak le és vettek zár alá. A bűnözők vagyonából a költségvetésnek okozott teljes kár, a mintegy 1,3 milliárd forint megtérült. Az elkövetőket bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítják, a szervezet irányítói akár húsz évet is kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában