galád gondoskodás

2020.06.02. 09:33

Közel másfél milliót lopott gondozottjaitól a hivatásos gondnok

Kezelhette a rá bízott gondozottak pénzét az 51 éves kaposvári nő, ezzel egy időben meg is lopta őket.

K.G.

Budapest, 2016. április 21. Jónás Tímea, a pszichiátriai osztály Aranypánt-díjas fõápolója (b2) és Kovács Gyöngyvér (b) ápoló beszélget a folyosón a Nyírõ Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben 2016. április 20-án. A Roma Sajtóközpont (RSK) által alapított elismerést olyan roma hétköznapi hõsök kaphatják, akik a mindennapi életükben példaként szolgálnak roma és nem roma környezetük számára. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mohai Balázs

A Kaposvári Járási Ügyészség több rendbeli sikkasztás miatt emelt vádat egy 51 éves kaposvári nő ellen, aki hivatásos gondnoki tisztségével élt vissza. A vádlott 2017-ben megbízási szerződés alapján hivatásos gondnoki, illetve támogatói feladatokat látott el összesen 27 korlátozottan cselekvőképes, illetve cselekvőképtelen nagykorú betegnél. Jogosult volt kezelni a gondozottak részére kifizetett pénzbeli juttatásokat, és a pénzt az elszámolási kötelezettsége mellett a rábízott betegek kiadásaira kellett volna fordítania.

A vádlott ezzel szemben 14 esetben a juttatásokból rendszeresen elsikkasztott kisebb-nagyobb összegeket; volt olyan gondozottja, akit csak 33 ezer forinttal károsított meg, de olyan is előfordult, hogy az egyik sértett nyugdíjából több mint 210 ezer forintot költött a saját céljaira. Három hónap alatt összesen 1,3 millió forintot sikkasztott el, ezután azonban kiderültek a történtek, ezért a tisztségéből felmentették, és ezzel egyidejűleg végszámadásra kötelezték. Az ügyészség a vádlott ellen börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre függessze fel, valamint kobozza el azt az összeget, amellyel az asszony a bűncselekmények révén gazdagodott.

 

Képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában