megelőzés

2020.10.13. 13:14

Így védekezzünk a kiberbűnőzők ellen

Talán nem meglepő hogy már az online térben is egyre több a bűnöző. Az Interpol és Magyar Rendőrség a digitális áldozattá válás megelőzésére helyezi a hangsúlyt új kampányában.

Sonline

Digitális higiénia néven indít hat héten át tartó kampányt az Interpol az online bűnözés visszaszorítása érdekében.

 

A kampány keretében október 5-e és november 15-e között minden héten egy-egy újabb kapcsolódó témát dolgoznak fel. Az Interpol kezdeményezéséhez a magyar rendőrség is csatlakozott. Céljuk, hogy tudatosítsák ennek a bűnözési módszernek a megelőzési technikáit. Az adathalászat, zsarolóvírusok, szexuális bűncselekmények, üzleti e-mailekkel való visszaélések, kriptovaluták jogszerűtlen megszerzése és a gyermekek ellen elkövetett online bűncselekmények is a kampány fókuszában állnak.

Az első héten egy kiberbiztonsági ellenőrzőlistát tettek közzé, amely jó tanácsokat fogalmaz meg az online térben is jelen lévő felhasználóknak.

 • Ne nyisson meg gyanús fájlt és csatolmányt, azonnal törölje azokat!
 • Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fájljairól online és offline tárhelyre is!
 • Erősítse meg az otthoni hálózatot!
 • Folyamatosan frissítse a szoftverét!
 • Használjon erős jelszavakat!
 • Közösségimédia-fiókjaihoz használjon kétfaktoros hitelesítést!
 • Ellenőrizze az adatvédelmi és a biztonsági beállításokat!
 • De a még mindig bevett telefonos csalások módszereire is rávilágítanak.

  Ilyenkor általában a hívó fél egy adott cég képviselőjeként vagy kormánytisztviselőként mutatkozik be, és fizetésre szólítja fel a hívott felet.

  Az adathalászat során a sértett látszólag egy adott banktól, e-kereskedelmi cégtől, kormányhivataltól kap e-mailt. Az ebben található csatolmány vagy link olyan rosszindulatú vírust tartalmaz, amely személyes adatok megadását és kifizetését kéri.

  Fotók: SMRFK

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában