arzenál

2021.06.24. 13:15

Lőfegyverek, hangtompító és hőkamera is előkerült a somogyi orvvadász házából

A nyomozók az orvvadász szóládi lakhelyén fegyvereket, lőszereket, vadászati eszközöket, azonosítatlan eredetű trófeákat, valamint vadhúst foglaltak le.

Sonline

Forrás: SMRFK

Balatonszárszó közelében csaptak le a rendőrök kedden egy 39 éves szóládi férfira, aki a vállán hangtompítós vadászpuskával, és a ruhájába rejtett hőkamerával járta a SEFAG Zrt. vadászterületét. A TEK segítségét kérték az elfogásához. Házkutatást tartottak nála, és a fagyasztójában több száz kiló vadhúst találtak. Őzbakok trófeái és éjjellátó készülékek is előkerültek nála. A rajtaütés része volt annak az akciósorozatnak, amelyet tavaly novemberben és decemberben indított a somogyi rendőrség, hogy felszámolják az orvvadászatot megyénkben.

– Egyfajta falusi céllövöldeként az orvvadászok szinte mindenre lőnek, ami mozog a határban– mondta Szijártó István, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság (SMRFK) bűnügyi főkapitány-helyettese. – Tiltott eszközökkel, válogatás és bírálat nélkül irtják a vadat, vadászati tilalom idején is. Az általuk okozott nemzetgazdasági kárról sok szó esik, arról azonban kevesebb, hogy az állatokat is védelem illeti meg. Félve a lebukástól a sebzett vadat nem követi a vadorzó, így az állatok nagy kínok között pusztulnak el.

A tavaly indított akciósorozatban eddig négy nagyobb bűnbandát számoltak fel a rendőrök Somogyban. Gyótán, Rigócon, Buzsákon és Bábonymegyeren is buktak le orvvadászok. Akadtak közöttük korábbi és jelenlegi vadásztársasági tagok is, akik engedély nélkül indultak vadakat elejteni. Sőt vendégvadászokat is hívtak az ország más részeiről, akiket adrenalin vadászoknak neveznek.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=59&v=QVWNOV5Dvz0&feature=emb_title&ab_channel=PoliceHungary

– Azért hívják őket adrenalin vadásznak, mert külön izgalmat okoz nekik, hogy tilosban járnak – magyarázta Bebes Zoltán, az SMRFK bűnügyi osztályvezetője. – Gyakran legálisan rendelkeznek lőfegyverrel, de ha orvvadászaton érjük őket, akkor a fegyvertartási engedélyeiket azonnal bevonjuk és a puskákat elkobozzuk.

Lelőtték a tudományos kutatás alanyát is az agancsáért

Belső-Somogyban az orvvadászok kilőttek egy olyan gímszarvas bikát is, amelyik egy tudományos kutatás alanya volt. Egy-egy ilyen trófea több millió forintot ér, és a feketén eladott vadhús is nagy kárt okoz a vadásztársaságoknak, állami vadgazdálkodási szervezeteknek. Ezért is találtak a rendőrök erős szövetségeseket az akcióhoz a SEFAG Zrt, a kormányhivatal vadászati hatósága és a vadászegyesületek köreiből. Az orvvadászok elleni fellépésnek nincs vége Somogyban, további felderítések várhatók, ígérte határozottan Szijártó István a rendőrség sajtótájékoztatóján. Megyénkben egyébként szigorú az ítélkezési gyakorlat hasonló bírósági ügyekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában