Közokirat hamisítás

2022.06.27. 08:37

Saját gyerekét is felhasználta a csaláshoz a szekszárdi férfi

A Kaposvári Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy negyvenes éveiben járó szekszárdi férfival szemben.

Fotó: Shutterstock

A férfit azzal vádolják, hogy cégei bevételét úgy próbálta meg eltitkolni, hogy a bevételt kiskorú gyermeke bankszámlájára utaltatta. A vádlott strómanként közreműködő társának közokirat-hamisítás bűntette miatt kell felelnie.

A vádlott két internetes kereskedelemmel foglalkozó céget vezetett, melyek szlovák, cseh és osztrák üzleti partnerektől beszerzett elektronikai eszközöket, elsősorban okostelefonokat és azok tartozékait árusították. Habár a cégek jól mentek, áfát mégsem szándékozott fizetni a vádlott. Ezért 2017-től kezdődően a cég értékesítésből származó bevételeit nem a gazdasági társaságok, hanem a kiskorú gyermeke nevén lévő bankszámlára utaltatta át, melyre 2017 és 2019 évek között összesen több mint 250 millió forint érkezett.

A vádlott azonban ezeket az értékesítés után realizált bevételeket nem vallotta be, illetőleg nem fizette meg a Nemzeti Adó-és Vámhivatal felé, amivel az állami költségvetésnek több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott. A vádlott az elkövetésbe strómanként bevonta társát is, aki névleg az egyik cég ügyvezetője volt, holott azt valójában a vádlott irányította.

Jól ment a telefonos üzlet, új kocsikra is futotta az elcsalt pénzből. Ezeket végül lefoglalták. 
Forrás: Ügyészség

A vádlott a büntetőeljárás során a bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrányt megtérítette, és közel 35 millió forintot utalt át a NAV bűnügyi letéti számlájára.

Az ügyészség a Szekszárdi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a felfüggesztett fogházbüntetés hatálya alatt álló vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés és foglalkozástól eltiltás kiszabására tett indítványt, míg társával szemben közérdekű munka büntetést indítványozott.

A nyilvántartások szerint vagyonnal egyáltalán nem rendelkező vádlott lakóhelyén készült fotót a nyomozó hatóság készítette a kutatás során

Címkék#csalás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában