Vasúti balesetek

2022.09.05. 19:30

A veszély ellenére is a vasúti hídon kerülnek autóval Szentpál felé

Szinte egymást érték a balesetek a balatonfenyvesi kisvasút somogyszentpáli szakaszán a helybéliek szerint. A MÁV Volán csoport biztonsági szervezete részletesen vizsgálta a közúti járművekkel való ütközéseket, amelyek a helyi köznyelvben a „somogyszentpáli hídként” emlegetett helyszínen történtek.

Turbéki Bernadett

Fotó: NEMETH LEVENTE

A nevezett „somogyszentpáli híd” egy vasúti híd, amit az idők során a lakosság illetéktelenül használt a csatornán való átkeléshez „közútként”. A MÁV Zrt.-nek, mint a vasúti infrastruktúra üzemeltetőjének több alkalommal kellett intézkednie a hídra való ráhajtás megakadályozása érdekében, mivel a bekövetkezett baleseteken kívül, több alkalommal történt a hídon a vasúti közlekedés veszélyeztetése, igaz, szerencsére azok nem végződtek ütközéssel – tudtuk meg Molnár Zsolttól, a MÁV-START kommunikációs szakértőjétől. A hídon a vasúti sínekkel párhuzamosan közlekednek azok, akik nem szeretnének hosszú kilométereket kerülni. Balatonfenyvesről Somogyszentpál Kéthelyen keresztül közelíthető meg, ami csaknem tízszeres távolságot jelent az átkeléssel szemben. 

A korábbi beavatkozásokat – épített útakadályokat –, amiket a hídra történő felhajtás megakadályozására létesítettek, illetéktelenek pár nap alatt eltávolították, és visszaállították a felhajtásra alkalmas jogszerűtlen állapotot. Ezért nem számít csodának, hogy az idén többen közelebbről is megismerkedhettek a kisvonat ütközőivel. A legutóbbi ütközések úgy történtek, hogy az autósok figyelmen kívül hagyták a vonat közelségét, nem néztek körül felhajtás előtt, és a vonat már nem tudott lefékezni ütközés előtt. 

A balesetek miatt már egy nehezen eltávolítható akadályt építettek annak érdekében, hogy a törvénytelen, illegális hídhasználatot, ezzel a baleseti veszélyt kizárják. Az autósokon kívül a hívatlan jószágok is veszélyt jelentenek a síneken. 

A vasút közelében tartott, villanypásztorral elkerített marhák közül egy borjú, amely méretéből adódóan ki tudott bújni a villanypásztor alatt, az elkerített területen kívülre kerülve a sínek mellett legelt. Annak ellenére, hogy a vonatvezető nagyon óvatosan közlekedett, az egyik borjú úgy lépett át a vonat előtt, hogy a mozdonyvezető nem tudott megállni – nyilatkozta a MÁV képviselője. 

A rendőrség tudomására a nyári vasútbalesetek közül mindösszesen három eset jutott, személyi sérülés egyikben sem történt. Az egyik a borjúgázolás volt, valamint két gépkocsit érintő baleset. Az utóbbi két esetben vasúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt eljárás van folyamatban. 

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában