Fotók!

2022.10.04. 15:01

Veszélyes anyag elől menekítették a gyakorlatozó diákokat

A feltételezés szerint veszélyes anyag áramlott ki az egyik kaposvári üzemből, s a Pécsi utcából autóbusszal szállították el a bajbajutottakat. A katasztrófavédők és a mentőkön kívül a rendőrök is bekapcsolódtak a keddi külső védelmi tervgyakorlatba.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Nem tudom, hogy mi történt, de ennyi tűzoltót az életben nem láttam egy helyen – mondta egy középkorú férfi az akció helyszínén.

A forgatókönyv szerint műszaki meghibásodás miatt szivárgott a veszélyes anyag, a helyszínre nagy erőkkel vonultak a tűzoltók. Azonnal elkezdték a veszélybe került emberek kimenekítését, őket a a KSZC Eötvös Loránd műszaki technikum diákjai imitálták. Összesen 27  fiatal vett részt  a gyakorlaton, mindannyian  menekülő kámzsát kaptak. Kísérő tanáruk, Kelemen Tibor szerint a fiatalok fegyelmezetten, gyorsan oldották meg a feladatot, s a diákcsapatot szállító busz rendőri felvezetéssel indult  a körcsarnokhoz. A gyakorlat  miatt lezárták a Gyár, a Zöldfa és Tavasz utcát is, s  a távolabb lakók részére – akikhez a veszélyes gáz kisebb koncentrációban került  – elzárkóztatást írtak elő. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor bezárják az ajtókat, ablakokat, s egészen addig tartózkodnak otthon, amíg a gázkoncentráció nem csökken le.

 – Gyülekezési pont – hirdette a felirat a körcsarnokban, ahol a mentők lendültek akcióba. Vérnyomás és véroxigén szint mérés után mindenki egészségügyi állapotát ellenőrizték, s a regisztráció után biztonságos helyszínre kísérték a kaposvári kamaszokat. A 18 éves Göncz Kevin László szerint látványos volt a program, diáktársa, a 16 esztendős Gálosi Kristóf  azt mondta: legközelebb is szívesen eljönne. 

Wéber Antal dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója hangsúlyozta: Kaposvár külső védelmi tervgyakorlatát hajtották végre. A városi önkormányzat, a helyi védelmi bizottság, a kaposvári  katasztrófavédelmi kirendeltség  és  a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is közreműködött a gyakorlatban.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere megköszönte a katasztrófavédők, a mentők  és a rendőrök munkáját. Kiemelte: ezek a gyakorlatok teszik lehetővé azt, ha valamikor baj lesz, akkor felkészülten, minden életet megmentve, minden sérülést ellátva tudják a katasztrófát elhárítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában