Rengés

2023.06.07. 12:00

Megmozdult a föld a déli határnál

K.G.

Ahogy arról hírt adtunk korábban keddre virradóra hajnali négy óra után a Richter-skála szerinti 3,2-as erősségű földmozgást észleltek Eszék közelében, a horvát-magyar határtól tíz kilométerre – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A földrengést esetleg a határ magyarországi oldalán is érzékelhető volt, de bejelentés erről sem a szeizmológiai obszervatóriumba sem a katasztrófavédelemhez nem érkezett. Károkról szintén nincs információ.

A Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium tájékoztatása szerint a föld keddre virradóra 4 óra 14 perckor mozdult meg. Babócsán tőlünk értesültek a földrengés híréről, és a vármegye legdélibb pontjához közel eső Lakócsán sem érezték, hogy megmozdult a föld. Szentborbáson Pavlekovics János polgármester kérdésünkre elmondta, hogy végigaludták az éjszakát a településen élők, így nem vettek észre semmit, és reggel a faluban élők közül senki sem jelezte a földrengést.

Emlékezetes, hogy 2020 decembere végén és 2021 januárja elején 4,5-6,3 erősségű földrengések rázták meg Közép-Horvátországot, és ezeknek hét halálos áldozatuk és 28 sérültjük volt. A katasztrófa leginkább Petrinja várost sújtotta. Az anyagi kár értékét 37,5 milliárd kunára (2000 milliárd forintra) becsülte a horvát kormány. Negyvenkétezer épület sérült meg,  és a károk helyreállításhoz a Somogy Megyei Közgyűlés is hozzájárult gyűjtéssel. 

Azóta legutóbb idén januárban rögzítettek egy kisebb, 3,4-es erősségű földrengést, amely Északkelet-Horvátországot rázta meg, de károkról ekkor nem érkezett bejelentés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában