Bikesafe

2023.08.14. 11:04

Továbbra is népszerű a bicikli el nem lopása Marcaliban

A gondos tulajdonosok 15 kerékpárt regisztráltattak a Bikesafe vagyonvédelmi programba.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Marcali Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei 2023. augusztus 11-én délelőtt 9 és 12 óra között a Marcali Piacon várták a kerékpárjukat regisztrálni kívánó érdeklődőket. A prevenciós előadók a program folyamán 15 kerékpár adatait rögzítették az országos adattárba.

A régóta sikeres BikeSafe vagyonvédelmi program célja, hogy az állampolgárok számára lehetőséget biztosítson értékeinek megóvására. A regisztrációkor a kerékpárról a fotókkal együtt minden információ egy biztonságos, a rendőrség számára is hozzáférhető adatbázisba kerül. A nyilvántartási rendszer segítségével beazonosíthatóvá válik a kerékpár és így nagyobb valószínűséggel visszakerülhet jogos tulajdonosához. A kétkerekűeket egy BIKESAFE Regisztrált kerékpár feliratú matricával látják el.

A biciklik azonban csak akkor vannak biztonságban, ha a tulajdonosok is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tolvajok ne tudják azokat megszerezni!

A Marcali Rendőrkapitányság a témával kapcsolatban ezért az alábbi tanácsokra hívja fel a figyelmet:

  • Kerékpárját mindig zárja le, még akkor is, ha csak "egy pillanatra" ugrik be valahova! Ehhez használjon a bringához ár/érték arányban passzoló zárakat. Már létezik riasztóval ellátott kerékpárzár is, mely az illetéktelen nyitásra, mozgatásra hangjelzést ad. 
  • Inkább egyszer vegyen minőségi zárat, mint kétszer kerékpárt!
  • A rögzítés, lekötés lehetőleg egy stabil tárgyhoz történjen (fa, lámpaoszlop, kerékpártároló, gázcső, stb.), továbbá a vázat és a hátsó kereket egyszerre rögzítse!
  • Amennyiben több kerékpárt lakatolnak össze, azok ne egy irányba álljanak!
  • Válasszon forgalmas, jól kivilágított, esetleg közterületi kamerákkal is védett helyet!
  • Ne hagyjon a kerékpáron könnyen leszerelhető felszerelést! (telefon, gps, kulacs, pumpa, szerszámok, lámpák)
  • Lakása, nyaralója udvarán se hagyjon lezáratlan kerékpárt felügyelet nélkül, és nappal is zárja a kertkaput! Éjszakára pedig a zárt tároló jelenti a még nagyobb biztonságot.
  • Regisztráltassa kerékpárját a BikeSafe program keretében, melyet a rendőrség díjmentesen végez!
  • Amennyiben minden óvatosság ellenére bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában