Fotók

2023.10.16. 15:06

Elítélték a hajléktalanokat bántalmazó rendőröket

A Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa elítélte azokat a rendőröket, akiket azzal vádolt a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség, hogy hajléktalanokat bántalmaztak Mohácson.

Kovács Gábor László

– Nem értjük, hogy miért csak mi ülünk a vádlottak padján, holott úgy szocializálódtunk, hogy több ilyen felvételt láttunk a kollégáinktól! – idézte az Utcajogász Egyesület ügyvédje a hétfői tárgyaláson a megvádolt rendőröket. Sértetti képviselőként védte azokat a hajléktalanokat, akiket rendőrök bántalmaztak Mohácson 2021 telén, a koronavírus-járvány alatti kijárási tilalom idején. Az egyik férfit, aki öntudatlanul feküdt az úttesten, megrúgták és vállon ütötték, hogy felkeljen, és volt eset, hogy lefújták őket gázspray-vel, majd egyiküket arra kényszerítettek, hogy léggitározzon. Mindkét sértett hajléktalan volt, alkoholfüggő, és fogyatékossággal élő, illetve rokkant. A történtekről a rendőrök videofelvételeket készítettek, a bíróság előtt ez képezte a bizonyítékot a hangfelvételekkel együtt, melyeket a Nemzeti Védelmi Szolgálat rögzített. 

Fotók: Lang Róbert

A sértettek devianciával élők és agresszívek voltak, és a rendőrök feladata volt, hogy rendet tartsanak a köztereken, mondta az elsőrendű vádlott, egy volt rendőr főtörzsőrmester ügyvédje, aki 36 oldalas perbeszédet nyújtott be. Szerinte a társadalom veszít azzal, hogy a vádlottak már nincsenek a köztereken, ezt az elöljáróik példás jellemzésével támasztotta alá. A volt főtörzsőrmester és a volt őrmester végig tagadták a bűncselekmény elkövetését, és az utolsó szó jogán nem mondtak semmit.

– Nem volt brutális bántalmazás, de a vádlottak védekezése nem foghat helyt az objektív bizonyítékok tükrében – mondta ítéletének indoklásakor Kugler Tamás bíró. Az első és másodrendű vádlottat hivatali eljárásban történt bántalmazásért, hivatali visszaélésért és kötelezettségszegésért két év börtönbüntetésre ítélte négy évre felfüggesztve. Mellékbüntetésként egyiküket 225 ezer, a másikat 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Még két rendőr vádlott volt az ügyben, akiket jelentési kötelezettség elmulasztásával, illetve kötelességszegéssel vádoltak. Ők nem tagadtak, és próbára bocsátást, illetve pénzbüntetést kaptak. 

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyészség súlyosbításért, a vádlottak és védőik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.         

              

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában