Fotók

2023.10.17. 15:54

Horgot nyelt a különleges madár, egy stégnél vergődött

Horgot nyelt különleges madarat mentettek a Balatonon a napokban.

Góz Lilla

Október 12-én érdekes madármentésben kérték a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának segítségét. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársai Balatonföldvár térségében egy horgot nyelt különleges madárra lettek figyelmesek. A szárnyas csőréből a lenyelt horogra kötött horgászzsinór hosszan kilógott, és egy stég lábára tekeredett. Hiába vergődött, sehogyan sem tudott megszabadulni szorult helyzetéből a madár. Szerencsére a limnológiai intézet csapatának sikerült megfognia az állatot, majd a damilt elvágva sikeresen elszállították az igazgatóság munkatársának. 

Itt még látható a horgázzsinór a csőrnél.

A bajba került jószág egy kőforgató madár volt. A faj Észak-Amerika és Eurázsia északi felén, a tengerpartokon költ. A téli időszakot délen töltik, az európai madarak a tengerpartok mentén Dél-Afrikáig vonulnak. A vonulás során ősszel és tavasszal kis számban hazánkban is megjelenik. Az így idetévedt, sérült madarat a Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársai részesítették további szakszerű ellátásban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában