Ítélet

2023.12.13. 11:13

A lomtalanításból szerzett illegális fémhulladékhegy 14 milliós elkobzást ért

Egy 51 éves férfi 2021 januárja és 2023 áprilisa között lomtalanításokon összesen 139 ezer kiló fémhulladékot gyűjtött össze, és a Nádasdi utcai udvarában tárolta, szétszedte, majd hetente többször, összesen 717 alkalommal bérelt autón szállítva leadta kaposvári és környékbeli fémkereskedelmi telepeken.

Kovács Gábor László

Fotó: Illusztráció!

Azonban a rendőrség a leadott bizonylatokat összegyűjtötte, mert megállapították, hogy sem a tárolásra, sem a hulladékkezelésre nem volt hatósági engedélye. Ezért hulladékkezelés rendjének megsértésével vádolta az ügyészség. Büntetővégzésben másfél év börtönbüntetésre ítélték két évre felfüggesztve, valamint 14,7 millió forint vagyonelkobzást is kiszabtak rá, és két évre eltiltották a közúti járművezetéstől. Ezután a vádlott kérésére előkészítő ülést tartottak, ahol lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról, de ügyvédjével együtt azt kérték, hogy a bíróság mellőzze az autóvezetéstől eltiltást. 

A férfi ugyanis a jövőben sofőrként szeretne dolgozni, és ehhez szüksége lenne a jogosítványára. A nyolc gyermekes férfi két kiskorú eltartásáról gondoskodik, és korábban 11 éven át dolgozott a hivatalos szemétszállításban, de izomszakadást szenvedett. A keddi előkészítő ülésen végül a bíró mellőzte az autóvezetéstől eltiltást, enyhítő körülményként értékelte a büntetlen előéletét és a beismerő vallomást, továbbá azt is figyelembe vette, hogy a bűncselekmény nem járt környezetkárosítással. 

A hulladékfeldolgozás társadalmilag hasznos cselekedet, de engedély kell hozzá, intette a vádlottat a bíró. A vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, de az ügyészség fellebbezett, hogy a férfit tiltsák el az autóvezetéstől, így az ügy a Kaposvári Törvényszéken zárul majd le.

Borítóképünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában