Fotók és videó!

2023.12.01. 17:30

Azért dolgoznak, hogy senki ne váljon áldozattá az ünnepek idején sem

Senki ne váljon baleset vagy bűncselekmény áldozatává karácsony előtt és ne károsítsák meg az ünnepi vásárláskor – ezzel a céllal az idén is megtartották a somogyi „Boldog, biztonságos karácsonyt!” kampány nyitórendezvényét, immár a 14. alkalommal.

Kovács Gábor László

Fotó: TIBOR KOVACS

Lassítsunk le, és ne csak az utakon – tanácsolta Peternel Péter alezredes, a kaposvári rendőrkapitányság vezetője, aki bejelentette, hogy fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a bevásárlóközpontok és az adventi vásárok környékén. Az emberek ne csak arra ügyeljenek, hogy a táskákat, pénztárcákat ne hagyják őrizetlenül, hanem az online vásárlásoknál is legyenek körültekintőek, mert egyre több az online csaló, gyakran bankokra, futárcégekre hivatkoznak. Senki ne adja ki az adatait az adathalászoknak. 

– Hosszabb téli út előtt tájékozódjunk, és ellenőrizzük az autók állapotát, és a gyalogosok is ügyeljenek a láthatóságra – mondta Vácz Edit, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályvezető-helyettese. 

Az élelmiszerek közül főként a csokimikulásokat és a szaloncukrokat ellenőrzik laboratóriumi vizsgálatokkal, de a fényfüzéreket is szemügyre veszik, erről beszélt Krizsán Anett, a Somogy Vármegyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályvezetője. Nagy probléma a somogyi áruházakkal nem volt, de az online ellenőrzéseken szinte mindenhol találkoztak hiányosságokkal, ezért senki ne vásároljon olyan webáruházból, amelynek nem tudja az adatait. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a három napos csere csak a jótállásra vonatkozik, a ruha és cipő becserélése kizárólag a kereskedő jóindulatán múlik, illetve a 14 napos elállás csak az uniós kereskedelemben hatályos. A jogsértő áruházak adatbázisa támaszt nyújthat a vevőknek. 

Nincs egyedül, aki bűncselekmény áldozatává vált, jogi és anyagi segítséget is kaphat, hívta fel a figyelmet erre Triznay Gabriella, a Somogy Megyei Kormányhivatal igazságügyi osztályának vezetője. Az online csalások az ügyek kétharmadát is elérték náluk, de a családon belüli erőszak áldozatait is segítik. 

– Pénteken és szombaton járőröznek majd Kaposváron az Eötvös rendészeti szakos diákjai, szórólapokkal és felvilágosítással szolgálnak – tért ki erre Jávorszkiné Molnár Magda, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője. – A polgárőrök is részt vesznek a karácsonyi járőrözésben –tette hozzá Herke Tamás, a Kaposvári Kistérségi Polgárőr Egyesület elnöke. 

– Az adventi gyertya és a fényfüzér szép látványt nyújt, de ha elmegyünk otthonról, kapcsoljuk ki elektromos eszközeinket és fújjuk el a gyertyát, mert könnyen tűz keletkezhet, ahogy az ünnepek előtti sütés-főzésben is – tanácsolta Tompos Gábor, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának tűzoltó alezredese, aki szerint a tűzhelyen felejtett, kigyulladt ételt rossz ötlet vízzel oltani, mert a kifröccsenő olaj nagyobb bajt okozhat. Tavaly egy kivételével december minden napjára esett egy tűzeset Somogyban, ezért is jegyezte meg, hogy egy szén-monoxid érzékelő és egy füstjelző nemcsak hasznos, de jó ajándék is.

     

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában