régen történt

2018.02.17. 20:00

Karádi X-akták – gömbvillám pusztított a konyhában

Úgy égtek meg a tárgyak a konyhában, hogy közvetlen környezetük érintetlen maradt. A család úgy vélte, gömbvillám okozta a jelenséget.

Molnár Gábor

Ezúttal egy 2004 januári esetet elevenítünk fel, amikor is egy X-aktákba illő jelenet zajlott le Karádon. Amikor az idős karádi asszony a konyhájába lépett, azt látta: az edények, kanalak és néhány műanyag tárgy megolvadt, összeégett. Tűznek, füstnek azonban nyoma sem volt. Úgy vélte, gömbvillám volt a konyhájában.

– A 67 éves asszony kisebbik fiával vacsorázott, majd átment a ház melléképületében található konyhába, ahol ijesztően tömény, fekete füst fogadta – áll a Somogyi Hírlap tudósításában. – Beszaladt, elzárta a gázpalackot, majd visszasietett fiáért.

Mire visszaértek a konyhába – talán fél perc telhetett el –, a sűrű füstnek már nyoma sem volt, a konyha teljesen érintetlenül állt, a rádió szólt, a falióra a megszokott ritmusában kattogott. De a konyhában található tárgyak zöme megolvadt, kormos füst borította felületüket.

– A tűzhelyen álló fémedény teljesen összeégett, de magán a gáztűzhelyen nem volt tűzre utaló nyom – írta a Somogyi Hírlap. – Megolvadtak a műanyag villanykapcsolók is, de a falban lévő vezetékek épek maradtak. Az óra működött, a rádió is szólt, mintha mi sem történt volna, műanyag burkolatuk azonban megpörkölődött. A leghihetetlenebb azonban az, hogy a papírzsebkendőnek csak a műanyag csomagolása égett meg. A fém ruhaszárító egész felületét korom borította, de a ruháknak nem lett bajuk. A tárgyak úgy égtek meg, hogy közvetlen környezetük érintetlen maradt.

A család értetlenül állt a dolog előtt, úgy vélték, gömbvillám okozhatta a furcsa jelenséget.

Kettőezer-egyben is volt egy gömbvillám-eset Somogyban, akkor tizenhét tehén pusztult el a büssüi szövetkezetben. A szakértő szerint az állatokat gömbvillám tarolta le az istállóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában