Lellei borhét

2017.07.27. 14:43

Borkirálynő is népszerűsíti a dél-balatoni borokat

Meghatározó rendezvénye a lett a Balatonnak a balatonlellei borhét, mely minden évben egyben a dél-balatoni borok legnagyobb ünnepe is.

Kovács Gábor

A balatonlellei borhét alatt sok ezer turista fordul meg a városban, a borhét vonzereje azt eredményezte, hogy Balatonlelle lett a legkedvezőbb célpontja a nyaralást tervezőknek ebben az időszakban. A lellei borhetet Balatonlellei Hegyközség és a Dél-balatoni Borút Egyesület közösen szervezi, együtt kínálják a környék borosgazdái a legkitűnőbb boraikat, megismertetve ezzel a pincészetek legkiválóbb termékeit a vendégekkel. Ezen a lellei borhéten csak azok a borok kerülhetnek pohárba, melyek a legutóbbi két évben a borvidéki borversenyen és a kistermelői borversenyen arany-, ezüst- és bronzérem díjazásban részesültek. Nagyon fontosnak tartják kiemelni a szervezők, hogy a rendezvényen csak elismert nedűkkel jelenhetnek meg a borászatok képviselői, ez pedig a minőség garanciáját jelenti, amelyből nem engednek.

Szintet léptek a dél-balatoni borok: a 2017-es borvidéki borversenyen nagyon sok ezüstérem született. A borok 15-20 százaléka nyerte el az aranyérmet, jelentős hányaduk ezüst fokozatot szerzett, és kevés lett a bronz. Ez azt jelenti hogy nagyot javult a borok minősége, sok bor átcsúszott az ezüstbe. A lellei borhéten lesz a borkirálynő-választás borvidéki borverseny eredményhirdetése, és a különdíjak kiosztása, és a Somogy bora díj átadása. 2017-ben Somogy Borának a szakértő zsűri a Pócz Pincészet a Kokas-hegyi Chardonnay borát választották.

A borhetet, mely július 28-tól augusztus hatig tart, változatos és színvonalas kísérőrendezvények színesítik: minden este a fellépnek a színpadon az ország legjobb népművészei és néptáncosai. A könnyed műfaj irányába is kirándultak a szervezők, ezért a borokhoz illő jazz és rock zene is megjelenik a színpadon. Nem feledkeztek meg a gyermekekről, akik a borkóstolásban nem vesznek részt, de nagyon várják például az Alma együttes fellépését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában