Előzzük meg a bajt!

2017.07.25. 16:50

Ingyenes szűrés a fej-nyaki daganatok megelőzéséért

A fej-nyaki daganatok elleni küzdelem nemzetközi világnapja alkalmából, július 28-án szűrésére lesz lehetőség a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban

Koszorus Rita

A vizsgálat elsősorban azoknak indokolt, akik kapcsolatba kerülhettek fizikai-, kémiai-, biológiai rákkeltő anyagokkal, vagy dohányoznak, alkoholt fogyasztanak, illetve a családjukban előfordult fej-nyaki tumor. A legveszélyeztetettebb életkor 45-65 év között van, de nagy kockázat esetén fiatalabb és idősebb életkorban is előfordulhatnak daganatos elváltozások. A betegség a kulcscsont és a koponyaalap között elhelyezkedő szervekből indul ki, de idetartoznak a bőr, orrüreg, orr-melléküreg, a nyálmirigyek, orca, szájüreg, garat, gége, pajzsmirigy és mellékpajzsmirigy daganatos elváltozásai is.

A gégerák az ilyen típusú megbetegedések 25 százalékát teszi ki, többségében férfiakat betegít meg, s 55 évesnél idősebb korban fordul elő. 2015-ben országosan több mint 2000-en haltak meg fej-nyaki daganatok miatt. Ez az arány Európában a legmagasabb. A szájüregi daganatok nagy többségének kialakulásában a dohányzás valamelyik formája lényeges szerepet játszik. A hosszú távú fogyasztás pedig tovább növeli a rizikót, akárcsak a hosszan tartó, mértéktelen alkoholfogyasztás.

Pénteken reggel nyolc órától délig a kaposvári kórház fül-orr-gégészeti osztályán várják a vizsgálatra érkezőket a szakemberek. A szűrések a – kockázati csoportba tartozók számára – későbbiekben minden hónap első péntekén, délelőtt 9 és 11 óra között igénybe vehetőek.Érdeklődni és bejelentkezni a 82/501-320-as telefonszámon vagy személyesen munkanapokon 8:00-14:00 (megközelíthető a Németh István fasori főbejárat felől).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában