Különlegesség

2017.07.19. 06:49

Megfeledkeztünk az isteni szupergyümölcsről, a szederről

Habár eltűnőben vannak a szederültetvények a megyében, még mindig vannak olyan vidékek Somogyban, ahol ízletes tüskétlen fekete szeder terem. Az idén ráadásul ígéretesnek tűnik a szüretelésre váró gyümölcs.

Koszorus Rita

A málna elfagyott, körülbelül a felét lehetett leszedni a várható mennyiségnek, panaszkodik Varga Józsefné. A kutasi termelő azonban több lábon áll, ami a termesztett növényeket illeti, hiszen a málna mellett, homoktövissel és szederrel is foglalkozik. – A szeder még ígéretes, csak arra gyenge a kereslet – mondta el kérdésünkre Varga Józsefné.

Az a baj a fekete bogyós gyümölccsel, hogy nagyon alacsony a felvásárlási ára, holott rengeteg ráfordítást igényel, mire egy fél ládányit megtermel az ember. – Rengeteget dolgozunk vele, ám jó esetben négyszáz forintot fizetnek érte kilogrammonként – mondta a kutasi termelő. – Ráadásul a gombaölő nagyon drága, és atka ellen a virágzásban háromszor is permetezni kell, különben oda az egész évi termésünk – avatott be a nehézségekbe ottjártunkkor.

Varga Józsefné hozzátette: az is gondot jelent, hogy az emberek megfeledkeztek az isteni gyümölcsről. Pedig véleménye szerint beltartalmi értékeit tekintve, az egyik leginkább különleges gyümölcsféle. A szeder rendkívül gazdag antioxidánsokban, de kiváló segítséget nyújt a szervezet védekezőképességének erősítésében, ahogyan a csontok egészségéhez is hozzájárul.

Somogy megyében a legszerényebb területen a szedret termesztik, ez alig két hektárra tehető – közölte lapunkkal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatósága. A bogyósok közül áfonyát négy hektáron, málnát tizennégy, homoktövist huszonhét, szamócát hatvan, ribizlit pedig hatvanöt hektár területen termesztenek. Az apró szemű gyümölcsök termesztésével elsősorban azért hagynak fel a gazdálkodók, mert rendkívül kézimunka igényesek és a növények érzékenyek. Szakképzett munkaerő híján pedig nincs kire rábízni a szüretelést és gondozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában