Állatmentők

2017.07.17. 14:40

Új esélyt adnak a sérült védett madaraknak

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata havonta 15-20 értesítést kap sérült védett állatokról. Néhány esetben beviszik az állatot, de gyakoribb a telefonos jelzés.

Molnár Gábor

– Ilyenkor nagyon fontos, hogy a bejelentő pontos leírást adjon az állatról, illetve annak helyéről – hívta fel a figyelmet Varga Zsolt, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatvezetője. – Amennyiben megfogta az állatot, a természetvédelmi őr kiérkezéséig tanácsot kap, hogyan helyezze el az állatot, illetve mit tegyen vele. Sérült madárnál célszerű egy olyan papírdobozba tenni, melyben nem tud vergődni, illetve sötétben tud lenni. Ezután a dobozt árnyékos, „nyugodt” helyre kell vinni.

Megtudtuk: gyakori a fészekből kiesett fióka, amely nem sérült meg. Ezek a madarak visszakerülnek a fészekbe, vagy ha ez nem lehetséges, pár napos gondozás után elengedik őket. A sérült állatokat a természetvédelmi őr elviszi valamelyik repatriáló telepre, ahol állatorvosi kezelést kapnak. Itt dől el, hogy később elengedik-e őket, vagy, ha annyira sérültek, hogy képtelenek az önfenntartásra, akkor végleg a teleplakók maradnak.

– Az állatok egy része nem igényel kezelést, ezért ezeket kihelyezzük a természetes élőhelyükre – tette hozzá Varga Zsolt. – Gyakori, hogy az állatot csak látták az emberek a lakóhelyükön, de a tájékozatlanságból fakadó félelem miatt kihívják a természetvédelmi őrt, de mire kiér már nincs is ott az állat. Ilyenkor tájékoztatjuk a kiértesítőt, mi a helyes magatartás, ha ilyen állatokkal (például siklókkal, denevérekkel) találkoznak.

Júniusban tizenhétszer riasztották a természetvédelmi őröket a Dél-Dunántúlon, mely során négy fészekből kiesett fehér gólyát, és két vörös vércsefiókát sikerült visszatenni a fészekbe, illetve ellátni. Sikerült megmenteni egy erdei fülesbaglyot, egy szürkegémet, mezei verébfiókákat, egy héját, egy törpegémet, valamint molnárfecske, füstifecske és sárgarigó fiókákat, két egerészölyvet, egy kuvikot, valamint denevéreket és siklókat fogtunk be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában